7 zdrowych przepisów z blendera

Blendery można znaleźć już niemal w każdej kuchni, ale nie wszyscy wiedzą, jak je wykorzystać.
7 zdrowych przepisów z blendera
28.10.2021

Okazuje się, że można za ich pomocą tworzyć bardzo różnorodne dania. Przepisów z pewnością nie brakuje, a większość z nich jest bardzo zdrowa. Dzięki blenderowi składniki są drobno mielone, dlatego bardzo łatwo jest je strawić. Z ich pomocą można zrobić potrawy zarówno słodkie, jak i słone. Które z nich są szczególnie warte spróbowania?

Zupa brokułowa 

Blender ręczny może mieć różne zastosowania, ale szczególnie popularny jest w przypadku zup. Dzięki niemu można uzyskać gładki krem, gdzie nie trzeba męczyć się z dużymi kawałkami warzyw. Warto spróbować zupy z dużą ilością brokułów - może to być nawet pół kilograma. Wszystkie warzywa należy przygotować w garnku, gotując je w bulionie. Dopiero potem umieszcza się wszystko w blenderze, Należy pamiętać o początkowym podsmażeniu cebuli i czosnku, który zalewa się bulionem. Na końcu wszystko doprawia się sokiem z cytryny, miętą, solą oraz pieprzem. 

Hummus

Konsystencja dań, które przygotowuje się za pomocą blendera, może być bardziej zwarta. W ten sposób można zrobić pastę kanapkową, która będzie dobrze rozsmarowywała się na chlebie czy bułce. Najlepiej użyć do tego puszki ciecierzycy i tahini, czyli pasty sezamowej. Kluczowe jest tu długie mielenie wszystkich składników. Należy pamiętać o takich przyprawach jak kmin rzymski, oliwa z oliwek oraz ząbek czosnku. W ten sposób uzyskuje się hummus, czyli słynny indyjski dodatek do potraw.

Pasta jajeczna

Blender kielichowy może być też źródłem zdrowej pasty jajecznej. Trzeba tu jednak pamiętać o małej ilości majonezu, który powoduje zbytnią kaloryczność dania. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania, trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym ugotowaniu jajek. Do blendera kielichowego dobrze dodać również łyżkę musztardy oraz cebulę dymkę. 

Lody bananowo-malinowe 

Ranking blenderów kielichowych powinien uwzględniać, czy w urządzeniach można mielić zamrożone składniki. Taka funkcja przyda się do zrobienia lodów, które przygotowuje się z wcześniej zamrożonych bananów. Wystarczą dwie większe sztuki, do których dodaje się mrożone maliny. Dla wzmocnienia smaku warto dodać śmietankę 30%, najlepiej około 3 łyżki. Wiele osób dodaje jeszcze cukier, ale zdrowszą opcją jest dodatkowa porcja miodu. 

Kulki kokosowe

Dzięki blenderom można tworzyć wiele przekąsek przydatnych podczas ćwiczeń. Oprócz batonów musli mogą to być specjalne kulki na bazie kokosa. Wystarczy połączyć w blenderze wiórki, płatki owsiane oraz sezam. Kluczowe jest tu zastosowanie daktyli, które nadadzą kulkom słodkości. Dla wzmocnienia smaku warto dodać odrobinę kakao oraz miodu. Należy mieszać całość do uzyskania gęstej konsystencji.  

Pasztet z dyni 

Świetnym urozmaiceniem świątecznego stołu może być warzywny pasztet. Przed włożeniem do blendera dynię należy pokroić na kawałki i dusić do miękkości pod przykryciem w garnku. Do całości dodajemy też marchewki, szpinak i brokuł. Zaletą warzywnych pasztetów jest dowolność w dobieraniu ulubionych składników. Nie należy tutaj żałować soli, bo danie może wyjść nieco zbyt gorzkie. 

Koktajle owocowe 

Zaawansowany blender Bosch jest w stanie poradzić sobie z każdymi owocami, nawet tymi wrzucanymi w całości. Warto mieszać je w dowolnych proporcjach, aż do uzyskania ulubionego smaku. Najpopularniejszym składnikiem w takich koktajlach jest banan, dzięki któremu nie trzeba dodawać cukru. Warto inwestować w takie owoce jak truskawki, maliny, mango lub jeżyny. 

 

Materiał partnera

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie