Dieta może być skuteczną bronią w walce z COVID-19. Co warto jeść?

Przedstawiamy kilka faktów.
Dieta może być skuteczną bronią w walce z COVID-19. Co warto jeść?
fot. Gardie Design Social Media Marketing / Unsplash
27.10.2020

Proces budowania odporności naszego organizmu jest bardzo złożony, ponieważ składa się na niego wiele czynników, w tym między innymi odpowiedni sposób odżywiania. Każdy z nas wielokrotnie słyszał bądź czytał, jak ważną rolę odgrywa dla naszego organizmu odporność, zwłaszcza w dobie obecnej pandemii SARS-CoV-2, jednak nie zawsze znajdujemy na nią konkretny „przepis”. Na jakie produkty powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Witaminy

Odpowiednia porcja warzyw oraz owoców każdego dnia – to powinno znaleźć się w diecie wspierającej odporność organizmu. WHO zaleca spożywanie ponad 500 g warzyw oraz około 200-300 g owoców dziennie. Taką ilość ciężko „przejeść” statystycznemu Polakowi, który średnio zjada ich aż o 3 razy mniej! Z tego względu warto włączyć do diety choć jeden świeżo wyciskany sok, najlepiej wytworzony z różnych produktów. „Pijąc 500 ml soku dziennie, dostarczamy organizmowi tyle witamin i minerałów, ile zawiera półtora kilo warzyw i owoców! Im bardziej czerwone, pomarańczowe czy zielone produkty, tym więcej zawierają witamin o działaniu antyoksydacyjnym” – radzi wspówłaścicielka marki produkującej detoks sokowy i catering dietetyczny Juicy Jar Dorota Zielonka-Nowicka.

Probiotyki i prebiotyki

Probiotyki to podstawa diety na odporność organizmu! Korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelitowej bariery śluzówkowej, czyli układu odpornościowego znajdującego się w błonie śluzowej jelita, chroniącego przed wniknięciem tą drogą patogenów. Składniki te mają również stymulujący wpływ na komórki obronne naszego organizmu. Pamiętajmy, że jeśli spożywanie produktów probiotycznych ma przynieść korzystny efekt, musi być zachowana regularność. Pokarmy, które zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikroflory jelitowej, hamują też rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.

W jelitach znajduje się 80% naszej odporności. Jeśli chcemy mieć silny organizm, musimy przede wszystkim zadbać o układ pokarmowy. Warto włączyć do diety bardzo zdrowy i smaczny naturalny probiotyk, jakim jest zakwas z buraka, który wpływa dobroczynnie na florę bakteryjną jelit. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, działa wspomagająco w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.

Niezwykle istotne jest to, by produkt był niekonserwowany i niepasteryzowany – w przeciwnym razie traci swoje cenne właściwości. „Jako firma produkująca catering pudełkowy natychmiast po ogłoszeniu pandemii wprowadziliśmy zakwas jako codzienny element naszej diety na odporność” – mówi Dorota Zielonka-Nowicka. Co jeszcze? Zadbajmy też o odpowiednią podaż prebiotyków. Ich źródłem są między innymi: cykoria, pomidory, cebula, szparagi, czosnek, banany czy orzechy ziemne

Cynk

Jego rola w syntezie DNA sprawia, że jest niezbędny do szybko dzielących się tkanek, takich jak grasica (gruczoł niezbędny dla rozwoju odporności organizmu) i szpik kostny, w którym powstają leukocyty (krwinki białe) zwalczające wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, toksyny oraz odpowiedzialne za rozpoznawanie i niszczenie nieprawidłowych komórek (w tym nowotworowych), powstających w organizmie. Najbogatsze źródła cynku stanowią: chude mięso i ryby, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jaja oraz warzywa.

Żelazo

Dieta na odporność organizmu nie może pominąć tego pierwiastka. „Niedobór żelaza może nie tylko doprowadzić do anemii – ale jest również czynnikiem ryzyka zwiększonej podatności na zakażenie” – ostrzega Dorota Zielonka-Nowicka. W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe, które przyswaja się w 30% gorzej niż żelazo niehemowe. Ponieważ żelazo hemowe obecne jest w produktach zwierzęcych, najlepsze źródło żelaza stanowią: podroby (głównie wątróbka), mięso (zwłaszcza cielęcina i wołowina) i przetwory mięsne, ryby, drób. Żelazo niehemowe znajdziemy w żółtkach jaj, pełnych ziarnach zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, orkiszowe, zarodki pszenne), w warzywach zielonych (szpinak, nać pietruszki, szczypior) oraz boćwinie i burakach. Warto pamiętać, że wchłanianie żelaza ogranicza nadmierne spożycie kawy, herbaty oraz pokarmów bogatych w błonnik.

Kwasy omega-3

Nie możemy także zapominać o długołańcuchowych wielonienasyconych kwasach omega-3 (WNKT) oraz ich pochodnych: kwasach eikozopentaenowym (EPA) i dokozoheksaenowym (DHA). Nie są one wytwarzane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są nieodzownymi również w stymulacji naszej odporności. Bogatym źródłem omega-3 (kwasu linolenowego, m.in. alfalinolenowego) są: olej lniany, rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste, orzechy i makrela. Tłuste ryby morskie są źródłem EPA i DHA. Zadbaj, by w Twojej diecie nie zabrakło produktów rybnych!

Pokarm ze względu na jego skład jakościowy, ilościowy oraz jako źródło energii jest głównym czynnikiem zewnętrznym mającym wpływ na rozwój i utrzymanie funkcji odpornościowych ustroju. Dlatego pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne, dobrze zbilansowana dieta bogata w powyższe składniki na pewno pomoże Ci cieszyć się zdrowiem przez cały rok!

 

Materiał promocyjny

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Iza (Ocena: 5) 30.10.2020 08:48
Postanowiłam zadbać trochę o swoją sylwetkę i kupiłam sobie catering dietetyczny warszawski dzień. Teraz chociaż mam pewność, że to jedzenie jest smaczne i odpowiednie dla mnie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie