Pokarm kobiecy to kompleksowa kompozycja różnorodnych składników, kluczowych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu młodego organizmu. Wśród nich jest element, który stanowi trzeci co do ilości składnik mleka matki. Mowa o oligosacharydach – dowiedz się o nich więcej!
Naukowcy od dawna analizują pokarm kobiecy i prowadzą szczegółowe badania nad różnorodnością jego składników, aby zrozumieć, w jaki sposób mleko matki zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowląt. Nie jest to łatwe, ponieważ w mleku kobiecym nie chodzi o jeden wyjątkowy składnik, ale o całą ich kompozycję. To właśnie wieloletnie badania nad składem pokarmu kobiecego udowodniły, że dopiero kompletność mleka matki wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój niemowlęcia (czego nie może zapewnić pojedynczy składnik mleka mamy).
Chociaż nie wiemy jeszcze wszystkiego o mleku kobiecym, dzięki odkryciom naukowców mamy coraz większą wiedzę na temat różnych jego komponentów. Przykładowo, dzięki pionierskim analizom ekspertów w tej dziedzinie od 1994 roku wiemy o istnieniu oligosacharydów oraz o tym, że są one trzecim pod względem ilości składnikiem mleka matki (pierwszym składnikiem jest woda, a drugim – białka). Nowe metody analityczne pozwoliły badaczom przeprowadzić jeszcze bardziej zaawansowane badania nad oligosacharydami pokarmu kobiecego (HMO – Human Milk Oligosaccarides), dzięki czemu odkryto ich różne struktury.
Karmienie piersią to bezdyskusyjnie najlepszy sposób żywienia niemowląt i małych dzieci, a mleko matki zawsze powinno być pokarmem pierwszego wyboru. Właściwości i skład pokarmu kobiecego są wyjątkowe, a wśród jego komponentów należy wymienić m.in.:
– unikalne składniki – w tym przeciwciała, hormony czy enzymy;
– nukleotydy – niezbędny element wielu procesów metabolicznych. Stymulują one produkcję przeciwciał i zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami;
– składniki mineralne i witaminy – wspierające harmonijny rozwój, funkcjonowanie organów oraz budowę zębów i kości dziecka[1];
– oligosacharydy[2] – w pokarmie matki występuje ponad 1000 różnych krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1, które tworzą aż około 200 różnych struktur;
– tłuszcze – czyli główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku;
– węglowodany – pokarm kobiety zawiera głównie laktozę, czyli cukier mleczny, główny stały składnik mleka kobiecego.
To ciekawe!
Każda mama produkuje zupełnie inne mleko, ale każde nich jest w pełni dospawane do potrzeb dziecka. Skład pokarmu różni się między mamami i zależy od wielu czynników, m.in. stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy środowiska, w którym żyje mama, a nawet od płci dziecka.
Ze względu na dzieci, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione piersią, a także dążąc do ideału, jakim jest mleko matki, specjaliści opracowują receptury mlek modyfikowanych zawierających również składniki naturalnie występujące w pokarmie kobiecym. Przykładem jest mleko następne Bebilon2 – kompletna kompozycja składników zawierająca także składniki naturalnie występujące w mleku matki[3]. Dzięki temu dostarcza ona dziecku wiele korzyści, m.in. wspiera prawidłowy rozwój, w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz rozwój funkcji poznawczych. Zawiera również m.in. unikalną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS w stosunku 9:1, które odwzorowują kompozycję krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów mleka matki, wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA dla rozwoju mózgu i wzroku, witaminy A, C i D dla wsparcia układu odpornościowego oraz jod i żelazo dla rozwoju poznawczego[4]. Warto pamiętać, że jest to również mleko następne rekomendowane jako numer 1 przez pediatrów w Polsce[5].
Ważne informacje:
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] Ballard O, Morrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors.PediatrClin North Am. 2013;60(1):49-74.
[2]Moukarzel S, Bode L. Human milk oligosaccharides and the preterm infant: a journey in sickness and in health. Clinperinatol. 2017;44(1):193-207.
[3]Kompletna kompozycja Bebilon 2 zgodna z przepisami prawa zawiera m.in. witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, DHA dla rozwoju mózgu i wzroku oraz żelazo dla rozwoju poznawczego. Laktoza, DHA, witaminy, żelazo, wapń oraz nukleotydy naturalnie występują w mleku matki.
[4]Bebilon 2 zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C i D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz jod i żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych.
[5]Wśród mlek następnych, na podstawie badania przeprowadzonego przez Kantar Polska S.A. w lutym 2019 r.
Materiał partnera