Ale ile jest w tym stwierdzeniu prawdy? Czy jabłko faktycznie wpływa tak korzystnie na nasze samopoczucie?
Czy wiesz, że jabłka są drugim najchętniej konsumowanym owocem? Zaraz po bananach.
Prawdą jest, że jabłka są pełne witamin i co dość istotne, w porównaniu z innymi owocami mają dość długi okres „przydatności do spożycia”. Dodatkowo jabłka są owocami dostępnymi przez cały rok i kupisz je w stosunkowo niskiej cenie.
W 100g jabłko jest ok. 50kcal i 11,4g węglowodanów. Dzięki zawartości błonnika jest naturalnym sposobem na kontrolowanie poziomu cukru we krwi i wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Jabłka powinnyśmy jeść właśnie głównie ze względu na zawartość pektyn i błonnika, których najwięcej jest tuż pod skórką. Te dwa składniki zapewniają utrzymać zdrowie jelit i oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich.
Jabłka zawierają również przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność, zapobiegają stresowi, zmniejszają stan zapalny i chronią przed chorobami serca oraz nadciśnieniem.
Zobacz również: Czy dzięki jedzeniu tego samego szybciej schudniesz?
Nie ma nic prostszego, wystarczy odrobina fantazji i kilka podstawowych składników. Pierwsze co przychodzi nam na myśl to owsianka z pieczonymi jabłkami i płatkami migdałowymi. Wystarczy całość doprawić cynamonem i miodem i pyszne śniadanie gotowe.
Jeśli znudzą ci się płatki owsiane możesz wykorzystać kaszę jaglaną, czy quinoę. Jabłka są idealnym dodatkiem do sałatek. Wystarczy pokroić jabłko w cienkie plasterki, dodać mix sałat, dobrze wysmażoną, pokrojoną wołowinę. Skrop na koniec wszystko dipem z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octu jabłkowego, soli i pieprzu – i gotowe.