Dietetycy wskazują, że śniadanie powinno dostarczyć około 30% kalorii na cały dzień. Są one potrzebne do uzyskania niezbędnej energii, a także utrzymania odpowiedniego poziomu koncentracji. Osoby regularnie jedzące śniadania mają mniej problemów z masą ciała, rzadziej zapadają również na cukrzycę i choroby serca.
Aby śniadanie było zdrowe, musimy dobrać odpowiednie produkty – warto wybierać opcje najlepiej dopasowane do naszych upodobań, a jednocześnie zdrowe. Podpowiadamy co powinno się znaleźć na naszych talerzach rano i na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
Aby mieć potrzebną energię każdego poranka, warto postawić na produkty zbożowe. Najlepiej na śniadanie wybrać płatki owsiane albo jęczmienne, musli, pieczywo pełnoziarniste albo graham. Najlepiej ograniczać płatki smakowe, na przykład czekoladowe, a także płatki kukurydziane – bardzo często zawierają one ogromne ilości cukrów prostych. Osoby unikające glutenu mogą śmiało sięgać po wafle ryżowe, a także po pieczywo wykonane z bezglutenowych mąk – m.in. kukurydzianej.
Bardzo często elementem śniadania są produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, twarogi czy sery. Warto jednak zwrócić uwagę na etykietki takich produktów – jogurty owocowe potrafią być mocno dosładzane! Warto wybierać produkty naturalne, bez dodatku cukru. Nie należy bezkrytycznie kupować wszystkiego co ma na etykietce napis „fit” lub „0%”
A co z mlekiem? Wystarczy mleko i płatki owsiane, aby przygotować pyszną owsiankę, do której można dodać też różne owoce, bakalie, orzechy. Dla osób które unikają laktozy świetnym rozwiązaniem będzie użycie mleka roślinnego.
Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym spożywanym przez nas posiłku – są źródłem witamin, minerałów, błonnika. Najlepiej spożywać nieprzetworzone, niepoddane żadnej obróbce termicznej. Warto urozmaicać sobie nimi posiłki i jeść warzywa oraz owoce sezonowe, takie jak mandarynki, truskawki, rzodkiew.
Śniadanie powinno być bogate w białko, dlatego warto spożywać takie produkty jak chude wędliny i dobre ryby, np. łososia. Na śniadanie warto także spożywać jajka, szczególnie ze względu na to, jak duże pole do popisu mamy w sposobach ich przyrządzania. Jajka sadzone, jajecznica, jajka na twardo albo na miękko, omlety… nie ma miejsca na nudę!
Jako zamienniki dla produktów odzwierzęcych można wykorzystać rośliny strączkowe, które są również dobrym źródłem białka. Ich spożywanie jest szczególnie ważne dla osób przebywających na dietach wegetariańskich i wegańskich.
Na śniadanie możemy wybrać wodę, soki owocowe, warzywne, warto za to unikać picia kawy na pusty żołądek – ma to negatywny wpływ na nasz organizm.
Świetnym wyborem będzie wypicie szklanki wody z cytryną przed rozpoczęciem posiłku – pomoże to nawodnić organizm i pobudzi nas do działania.