Dieta cukrzycowa

Nie tylko dla cukrzyków. Co jeść, aby nie zachorować? Profilaktyka jest jednym z podstawowych działań przy wszelkiego rodzaju schorzeniach.
Dieta cukrzycowa
22.06.2008

Dietę cukrzycową zaleca się nie tylko osobom chorym, ale także chcącym zapobiec potencjalnej chorobie. Jej podstawową zaletą jest nieprzeciążanie organizmu i dostarczanie mu wszystkich niezbędnych składników.

Dziennie powinnyśmy spożywać 5 posiłków, każde danie powinno zawierać podobną ilość węglowodanów, które pomogą utrzymać poziom cukru we krwi. Ważna też jest kontrola tłuszczów. Do naszego jadłospisu powinien trafić brązowy ryż, chleb razowy i ciemny makaron - dzięki zawartych w nich cukrach złożonych poziom glukozy w organizmie rośnie wolniej, przez co energia dostarczana jest dłużej.

W diecie trzeba ograniczyć spożywanie słodyczy, białego ryżu, produktów mącznych, owoców. Z tymi produktami należy uważać i nie wolno ich nadużywać. Czerwone mięso warto zastąpić chudym, drobiowym i rybami.

Najnowsze badania wykazują, że niektóre produkty mają działanie wybitnie obniżające poziom glukozy i insuliny. Są to: wiśnie, cynamon, winogrona, w tym wino. Podobnie rzecz ma się z czarną herbatą i kawą bez kofeiny.

Polecane wideo

Komentarze (16)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 21.11.2011 22:17
jedni mówią w diecie cukrzycowej można winogrona inni nie to nie wiadomo co jeść
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 02.11.2008 16:33
Nie bawcie się w diete cukrzycową bo tą ustawia lekarz! Wiem, bo sama mam cukrzyce!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2008 12:59
Jasne ze wiśnie, winogrona czy wino podwyższają poziom cukru we krwi.Mam 18 lat i choruje od 6 roku życia to wiem.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.07.2008 11:45
nie poziom insuliny tylko cukru
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.06.2008 21:18
Moja mama choruje na cukrzycę i mam zawsze problem co mam jej przygotować do zjedzenia gdy u mnie gości. Dziękuję to miłe, że pamiętacie nawet o chorych na cukrzycę. Uwazam, że jesteście mili!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie