Mała kuchnia to zazwyczaj duży problem dla projektantów, muszą oni spełnić dwa podstawowe wymogi - wygoda i funkcjonalność. Wąska i długa kuchnia jest standardem w blokach. Posiada dwie dłuższe i dwie krótsze ściany, z czego w krótkiej ścianie umieszczone są zazwyczaj drzwi. W takim układzie czasem niemożliwe jest otwarcie kuchni na pokój poprzez wyburzenie ściany. Wtedy pozostaje nam kilka sposobów na optyczne powiększenie kuchni oraz maksymalne wykorzystanie wolnej przestrzeni. Najważniejszymi elementami, które pozwolą nam to zrealizować, są: kolor, światło i meble.
Poprzez odpowiednią kolorystykę możemy optycznie powiększyć pomieszczenie. Nie znaczy to jednak, że musimy unikać kolorów, które lubimy.
Na jasnych ścianach możemy umieścić jeden lub dwa pasy pionowe koloru, np. czerwonego lub pomarańczowego, które ożywią wnętrze. Jeżeli kuchnia jest długa i wąska - dwie dłuższe ściany możemy pomalować na jasne kolory, dwie krótsze na ciemniejsze. Taki zabieg sprawi, iż kuchnia będzie się wydawała szersza, niż jest w rzeczywistości.
Podłoga w kuchni może być kontynuacją kolorowych pasów na ścianie, czyli czerwień lub pomarańcz. Jeśli jednak nie pasuje wam ten odcień, proponujemy kolor podobny do barwy krótszych ścian. Ciemniejszy kolor na podłodze w kuchni jest bardzo funkcjonalny, a położony na nim jasny chodnik doda uroku.
W małej i wąskiej kuchni bardzo ważne jest oświetlenie. Aby nie pomniejszać małego już pomieszczenia, radzimy zrezygnować z dużych lamp i żyrandoli. Najlepszym rozwiązaniem są żarówki halogenowe, o ciepłej barwie, dzięki którym potrawy wyglądają naturalnie i smacznie.
Możemy zastosować również oświetlenie umieszczone pod sufitem na szynach, a na nich przyczepione reflektorki. Takie światło możemy skierować na miejsca najbardziej nam potrzebne lub na sufit - pięknie rozświetlając małe pomieszczenie.
Następnym elementem dobrego urządzenia małej kuchni są meble. Potrzebuje ona szafek stojących, ze szklanymi drzwiczkami, w których możemy umieścić światło. Dzięki temu stanie się jaśniejsza i większa. Nie wolno zabudowywać małych kuchni od podłogi do sufitu. Szafki wiszące, w połączeniu ze stojącymi, stworzą efekt małej i ciasnej kuchni. Jeżeli jednak musimy powiesić kilka szafek na ścianie, nie umieszczajmy ich w jednej bryle. Proponujemy zawiesić na dłuższej ścianie dwie szafki w różnych kolorach, na różnych wysokościach. Bardziej preferowane w małych kuchniach są szklane półki, na których możemy postawić przyprawy lub filiżanki do kawy.
Nie stawiaj na blacie w kuchni drobnych akcesoriów oraz sprzętów kuchennych, których rzadko używasz. Nie będzie to dobrze wyglądać i niepotrzebnie ją zagraci.
Stosując powyższe rady, bez pomocy drogiego projektanta możemy dodać kuchni elegancji oraz stworzyć przyjemną przestrzeń, adekwatną do naszych apetytów.