Kuchnia to bardzo ważne miejsce w domu. W niej zbiera się cała rodzina i spożywa posiłki. Często kuchnia zastępuje salon. W niej toczy się życie rodziny. Tam pije się herbatę, je ciasto i rozmawia. Warto poświęcić odrobinę uwagi, aby była przytulnym i dobrze zagospodarowanym miejscem. Zwłaszcza, jeżeli nie jest zbyt duża.
Kryształowe żyrandole, antyczne meble, złote dodatki. Zobacz luksusowe domy polskich piłkarzy
W kuchni magazynuje się też mnóstwo niepotrzebnych rzeczy. Są upychane w szafkach i szufladach, co sprawia, że staje się miejscem zagraconym. Wiele kobiet lubi chomikować różne przedmioty w nadziei, że kiedyś się przydadzą. Szkoda im je wyrzucać, ale po pewnym czasie o nich zapominają. Przedmioty leżą i pokrywają się brudem. A pani domu narzeka, że nie ma miejsca na nowe rzeczy.
Raz na jakiś czas dobrze jest zrobić generalne porządki i wyrzucić albo oddać rzeczy, które nie są używane. Jeżeli nie używasz czegoś od miesięcy, chyba nie ma sensu dłużej tego trzymać. Zastosuj zasadę minimalizmu, a zobaczysz, że w kuchni łatwiej będzie ci funkcjonować. Zyska na tym również jej wygląd.
Fot. unsplash.com
Zaliczają się do nich ozdobne puszki po kawie czy herbacie, plastikowe oraz kartonowe opakowania chomikowane z nadzieję, że kiedyś się przydadzą (chociażby po to, aby zapakowac w nie ciasto dla krewnych). Tych ładniejszych faktycznie szkoda wyrzucać. Możesz je komuś oddac, ale trzymanie ich jest bez sensu, jeżeli od wielu miesięcy, a może nawet dłużej nie znalazłaś dla nich zastosowania.
Ich zapas jest jak najbardziej wskazany, ale jeżeli zapchana jest nimi cała szuflada czy półka to już przesada. Wystarczy na wiele tygodni, a chyba nie musisz robić zapasów na tak długi okres. Pozbądź się ich albo wykorzystaj jako worek na śmieci.
Są dołączane do niektórych produktów. Kobiety zbierają je, ale nie wykorzystują. Potem leżą zapomniane w szafce, a termin ich przydatności niepostrzeżenie mija. Trzymaj je na widoku i skonsumuj przy najbliższej okazji. Pamiętaj, że źle zabezpieczone mogą stać się z czasem pożywką dla moli spożywczych.
Fot. unsplash.com
Niektóre faktycznie są bardzo ładne i stanowią pamiątkę z wyjazdów. Pozostałych pozbądź się. Wbrew pozorom nie ozdabiają lodówki.
Szkoda ci ich wyrzucić, ale jeżeli masz nowy, ładny komplet zastawy, nie ma sensu tego trzymać. Tylko zabierają miejsce w szafce. Pozbądź się niepotrzebnych skrupułów. Wyrzucanie takich przedmiotów nie ma nic wspólnego z marnotrawstwem.
Deski do krojenia, tarki, sitka i inne tego typu rzeczy, które są bardzo zniszczone, wyrzuć i kup nowe. To wstyd trzymać rupiecie. Poza tym nowe rzeczy ułatwią ci pracę.