Jest wiele sposobów, żeby ubarwić świąteczny stół – mogą to być wielkanocne ozdoby z polskich sklepów albo własnoręczne dekoracje. Na ozdoby wcale nie trzeba wydawać fortuny – liczą się chęci, pomysł, zapał i trochę cierpliwości. Jeśli nie masz czasu, zagoń do pracy bliskich albo przyjaciółki. Razem połączycie przyjemne z pożytecznym. Oto garść pomysłów związanych ze świątecznym stołem.
Najprostszym sposobem na udekorowanie wielkanocnego stołu są żywe kwiaty. Zapomnij o sztucznych roślinach, które potrafią zrujnować nawet najmisterniej udekorowany stół. Świeże kwiaty pięknie wyglądają i pachną. A wiosna to najlepszy moment, żeby wstawić je do wazonów i postawić na stole. Ciekawym rozwiązaniem są krótko przycięte łodygi w niewysokich, najlepiej kwadratowych wazonach z przezroczystego szkła. Więcej pomysłów, jak dobrać kwiaty do wnętrza, w osobnym tekście.
Kolorowe serwetki
Ozdobą każdego świątecznego stołu powinny być serwetki. Wśród tych papierowych pełno jest wielkanocnych wzorów. Możesz sięgnąć zarówno po serwetki z zabawnymi nadrukami, jak i bardziej eleganckie oraz stonowane. Bardzo ładne są serwetki koronkowe. Sama również możesz zrobić piękne serwetki z papieru. Weź do tego najlepiej kolorowy papier. Pamiętaj, że arkusz musi być kwadratowy. Kartkę złóż dwa razy na mniejsze kwadraty. Potem zegnij w połowie aż uzyskasz trójkąt i jeszcze raz, tym razem, żeby mieć rożek. Nierówną górę obetnij, najlepiej na półokrągło. Teraz powycinaj różne wzorki z dwóch stron, najlepiej do połowy wysokości serwetki. Rozłóż. Piękne, prawda? Serwetkę warto przeprasować żelazkiem zanim położysz ją na stole. Pomyśl również o przyozdobieniu jej, np. brokatem, cyrkoniami lub farbami. Będzie prawdziwą ozdobą stołu!
Pisanki i wydmuszki
Na żadnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć pisanek. Warto poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu. Jeśli chcesz, żeby były to wydmuszki, zrób w jajku dziurki po obu stronach i zacznij dmuchać w jedną z nich, aż pozbędziesz się ze środka żółtka i białka. Potem możesz je pokolorować. Mają mieć jedną barwę? Rozpuść w gorącej wodzie barwnik i zanurz jajko w miksturze. Sama się zorientujesz, jak długo powinno być w niej zanurzone – im dłużej, tym kolor będzie intensywniejszy. Nie martw się, że barwa długo się nie utrzyma na skorupce albo wyblaknie. Wystarczy spryskać jajko... lakierem do włosów i gotowe. Na zabarwionej skorupce możesz również szpikulcem albo ostrym nożem wydrapać misterne wzorki. Tylko uważaj na wydmuszki, bo są bardzo delikatne i mogą pęknąć.
Wariacje z jajek
Na barwione skorupki możesz nałożyć również lakier do paznokci cienkim pędzelkiem. Poczekaj, aż wzorki z lakieru wyschną. Inny sposób to wręczyć farby i pędzle najmłodszym domownikom – dla nich już samo ozdabianie skorupek będzie frajdą. Poza tym wspólne dekorowanie jajek może sprawić przyjemność całej rodzinie. Jest jeszcze inna metoda na ozdobienie skorupek. Z wydmuszek pozbywamy się czubka (żeby powstał mini wazonik). Do środka wkładamy watę i sadzimy... rzeżuchę. Pamiętaj, żeby zrobić to najpóźniej tydzień przed świętami. Taka ozdoba z całą pewnością przyciągnie wzrok wszystkich domowników i gości. Warto przy okazji pomalować skorupkę na jednolity kolor, np. czerwony czy żółty – będą świetnie komponować się z zieloną rzeżuchą. Jeśli szukasz jeszcze paru inspiracji na świąteczne ozdobienie domu, zajrzyj do osobnego artykułu.
Koszyczek na stole
Centralną ozdobą na twoim stole powinien być wielkanocny koszyczek. Warto zadbać o to, aby wyróżniał się między innymi dekoracjami. Taką ozdobę możesz stworzyć, wkładając do kamiennego półmiska kilka jednokolorowych jajek. Świetnie wyglądają te drewniane. Poszukaj również pisanek mniejszych od tych tradycyjnych. Obok jajek ułóż barwinek lub borówkę, a między pisanki włóż kolorowe sianko (takie, które dodawane jest do bukietów w kwiaciarniach). Inny sposób to ułożenie w dużym półmisku koronkowej serwetki, a na niej pisanek oraz kogutów i baranków. Taka kompozycja będzie wyglądać doskonale z delikatnymi, białymi piórkami.
Solne dekoracje
Ciekawym pomysłem na ozdobienie wielkanocnego stołu są dekoracje z masy solnej. Potrzebujesz 20 dag mąki i 20 dag soli, 10 dag mąki ziemniaczanej i wodę. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wyrób masę. Teraz możesz wziąć się do dzieła. Jeśli masz wyciskarkę, przeciśnij przez nią część ciasta, żeby zrobić np. włosy albo tułów baranka. Nacięcia wykonasz wykałaczką. Po przygotowaniu ozdoby, figurkę wstaw do piekarnika. Po wyjęciu wystarczy ją po prostu pomalować farbami. Możesz również sięgnąć po brokat. Na koniec spryskaj ozdobę lakierem bezbarwnym. Pamiętaj: jeśli ma to być dekoracja do zawieszenia, dziurkę w masie zrób przed wstawieniem do piekarnika – w przeciwnym wypadku dekoracja może pęknąć. Masę solną piecze się zwykle w temperaturze 150 stopni przez 25 minut.
Decoupage
Doskonale będą wyglądać również wielkanocne doniczki ozdobione techniką decoupage’u. Możesz do nich włożyć pisankę lub jajko z rzeżuchą. Najpierw oczyść powierzchnię, a potem pomaluj ją specjalnym podkładem do decoupage’u. Gdy wyschnie, pomaluj doniczkę na dowolny kolor. Teraz poszukaj wzoru z dowolnej serwetki o wielkości takiej, jak doniczka. Może być to kogut, baranek, zajączek, ale również zwykły szlaczek. Wzór wydrzyj z serwetki, przyłóż do suchej powierzchni i starannie przyklej klejem do decoupage’u. Po wyschnięciu kleju, pokryj przedmiot kilkoma warstwami bezbarwnego lakieru. Bąbelki możesz wygładzić papierem ściernym – przetrzyj nim kilka razy ozdobioną powierzchnię.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Tych wyjątkowych ozdób nie może zabraknąć w twoim domu.
Wielkanocne pyszności z Marks&Spencer
Koguty, kurczaki, pisanki – pora na wielkie dekorowanie domu przed Wielkanocą.