Jeden z eksperymentów, o którym pisaliśmy tutaj, wykazał, że mężczyźni w kontakcie z kobietą zwracają uwagę przede wszystkim na jej twarz. Nie ulega najmniejszym wątpliwościom, że ich wzrok przykuwają również piękne, zadbane, lśniące włosy. Wypielęgnowane kosmyki i ładna, twarzowa fryzura to wizytówka każdej kobiety. Dbajmy zatem o nasze włosy, a na efekty długo nie trzeba będzie czekać. Jednym ze sposobów na zapewnienie sobie wspaniałych kosmyków jest odpowiedni jadłospis. Co jeść, aby były silne i zdrowe?
– Podstawowym budulcem potrzebnym do budowy włosów jest białko, zwłaszcza zawarte w nim aminokwasy siarkowe – tłumaczy Sylwia Sadowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse w Gnieźnie. Pełnią one funkcję wzmocnień włosa oraz nadają mu prawidłową strukturę. Można znaleźć je w produktach zawierających dużo białka, np. mięsie i jego przetworach, jajkach, rybach oraz produktach zbożowych czy roślinach strączkowych. Nie możemy zapominać także o cennej roli witamin: głównie A i E. Szczególnie gdy mamy osłabione i wysuszone włosy. Na kosmyki niekorzystnie wpływa basen, sauna, przebywanie w dusznych pomieszczeniach czy noszenie czapki. – Witamina A przyśpiesza cykl odnowy komórkowej i wpływa na poprawną budowę keratyny, z której kosmyki są zbudowane – wyjaśnia Sylwia Sadowska z Centrum Naturhouse. Dlatego watro sięgać po wątrobę, tran, kapustę, pietruszkę, szpinak, szczaw czy morele.
Dietetyczka z Centrum Naturhouse w Gnieźnie podpowiada, że jeżeli chcesz mieć piękne i zdrowe włosy, nie powinnaś zapominać o krzemie zawartym w skrzypie, pokrzywie, poziomkach i przetworach mlecznych. – A także o magnezie, który uczestniczy w budowie struktury włosa. Ten pierwiastek życia zawarty jest w pestkach dyni, słonecznika, migdałach, orzechach, warzywach strączkowych, czekoladzie i żółtym serze – wymienia Sylwia Sadowska. Dobrze jest również pamiętać o wypijaniu co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody dziennie. Odpowiedni jadłospis w połączeniu z uzupełnianiem płynów, stosowane regularnie przez dłuższy czas, z całą pewnością znacznie poprawią wygląd i kondycję włosa.
W jadłospisie kobiety, która dba o swoje włosy, nie może również zabraknąć optymalnej ilości minerałów. Dobrze jest zatem sięgać po drożdże spożywcze suszone, wątrobę, mak, soję, żółtko jajka czy pietruszkę – są one źródłem żelaza, które decyduje o prawidłowej budowie i tempie wzrostu włosów. – Na dietę bogatą w ten pierwiastek szczególnie powinny zwracać uwagę kobiety mające obfite krwawienia miesiączkowe i w okresie ciąży, ponieważ wskutek jego niedoboru włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu – zwraca uwagę Sylwia Sadowska. O budowie włosa decyduje również cynk i miedź. Organizm czerpie je m.in. z mięsa, nabiału, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion warzyw strączkowych i jajek. Warto wiedzieć, że długotrwały niedobór przede wszystkim cynku może być przyczyną zahamowania wzrostu włosa, a nawet łysienia.
Uważaj na produkty, które mogą fatalnie wpłynąć na stan twoich kosmyków. – W diecie nie poleca się nieprzetworzonego jedzenia, słodyczy czy dużych ilości soli – zaznacza Sylwia Sadowska z Centrum Naturhouse. Unikaj częstego picia kawy czy herbaty, zrezygnuj z gazowanych napojów, zwłaszcza słodzonych. Włosom nie służą ostre przyprawy. Śmiało możesz również odstawić przetwory pochodzące z białego cukru czy z rafinowanych mąk – chodzi przede wszystkim o jasne pieczywo czy biały ryż. Bądź ostrożna także z gubieniem kilogramów. – Włosom nie sprzyja gwałtowne odchudzanie i stres, więc jeśli wiosną masz zamiar zabłysnąć olśniewającymi kosmykami, warto skorzystać z porad profesjonalistów – twierdzi dietetyczka.
Ewa Podsiadły-Natorska
Zobacz także:
5 sposobów na zdrowe włosy i paznokcie
Dzięki tym radom będziesz wyglądała kwitnąco.
Moda na idealnie proste kosmyki trwa. Możesz wyczarować je domowymi sposobami.
Jeśli marzysz o pięknych i zdrowych kosmykach, w twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć orzechów, migdałów, olejów roślinnych, zbóż i awokado, które są cennym źródłem witaminy E. Sylwia Sadowska mówi, że ta z kolei jest antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Właśnie dlatego witamina E chroni naczynia włosowate, zaopatruje włosy w składniki odżywcze, chroniąc w ten sposób nasze kosmyki przed uszkodzeniem. Witamina A i E mają również dobroczynny wpływ w przeciwdziałaniu starzeniu się skóry, o czym warto pamiętać. – Równie ważne są witaminy z grupy B, szczególnie witamina B6, która wspomaga wzrost włosów. Dodatkowo witaminy z grupy B zapobiegają łojotokowi i związanymi z tym zmianom zapalnym skóry, które przyczyniają się do osłabienia go – podkreśla Sylwia Sadowska.
W ochronie zdrowia włosów duże znaczenie ma także kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Dietetyczka wyjaśnia, że jest ona elementem budulcowym włosa, odpowiedzialnym za jego własności mechaniczne (np. siłę i sprężystość). Utrzymuje również odpowiednią wilgotność kosmyków. Produkty bogate w witaminę B5 to drożdże, mięso, płatki owsiane, mleko, szpinak, banany i ziemniaki. – Aby mieć piękne i zdrowe włosy nie zapominajmy także o witaminie H. Biotyna, bo tak również się ją nazywa, znajduje się w wątrobie, jajach, owocach suszonych, sardynkach czy grzybach – zaznacza dietetyczka Sylwia Sadowska z Centrum Naturhouse w Gnieźnie. Warto zatem te produkty włączyć do codziennego menu, aby w ten sposób zadbać o odpowiednie funkcjonowanie skóry oraz włosów.