Drogie Czytelniczki,
Pragnę podzielić się z Wami moim ulubionym, listopadowym przepisem na zupkę dyniową. To fantastyczny i prosty w przygotowaniu krem warzywny, który zasmakuje każdemu!
Należy przygotować: małą cebulkę, pół małej dyni lub ćwiartkę dużej, ziemniaki (1 lub 2), pomarańczę, płatki migdałów, korzeń imbiru, kostkę rosołową warzywną, kurkumę
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaczki kroimi na drobne kawałeczki. W garnuszku robimy bulion z kostki warzywnej. W dużym garnku podsmażamy posiekaną cebulkę na odrobinie oliwy z kurkumą (aby kolor zupki był wyrazisty i bardzo słoneczny). Kiedy zmięknie, wsypujemy do garnka dynię oraz kartofelki i dusimy przez około 10 minut. Podduszone warzywka zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z płyty, wciskamy sok ze świeżej pomarańczy, ścieramy korzeń imbiru (ilość wedle uznania). Całość miksujemy blenderem. Przed podaniem każdą porcję posypujemy płatkami uprażonych, czyli podsmażonych na suchej patelni migdałów.
Smacznego!
Blanka
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: