Porcja dla 4 osób:
Składniki:
-1 por
-2 marchewki
-1 papryka żółta
-2 łyżi masła (do podsmażenia pora)
-1 łyżka masła (do sosu)
-400g śmietany
-60-70g sera grana padano (lub innego włoskiego sera)
-sól
Przygotowanie:
1. Ścieram na tarce o drobnych oczkach ser, por kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam por i podsmażam na niewielkim ogniu. Marchewkę ścieram na tarce, a paprykę kroję w wąskie paski.
2. Do pora na chwilkę dorzucam paprykę i marchewkę, by dobrze sie wymieszały, lekko solę, troszkę mieszam i wykładam na miskę.
3. Na czystej patelni rozpuszczam łyżkę masła, wlewam śmietanę, dodaję wcześniej starty ser (troszkę zostawiam) i mieszam.
4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do sosu, następnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego wkładam kluski, warzywa i wysypuję resztę sera na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 35 minut.
Smacznego! Klaudia
Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także: