WASZA KUCHNIA: Wyrafinowany deser z przepisu Karmeli - bezowy tort Pavlova

02 Października 2011

Czekoladowa wersja słynnego tortu przygotowanego po raz pierwszy na cześć rosyjskiej tancerki Anny Pavlovej.

pavlova

Kuchnia to moje królewstwo, gotowanie - pasja, a desery - specjalność! Pragnę podzielić się z Wami przpisem na czekoladową wersję słynnego tortu Pavlova.

Składniki: 4 białka jaj, 200 g cukru, 2 łyżki kakao, 40 g posiekanej gorzkiej czekolady, łyżeczka octu balsamicznego, bita śmietana (250 ml śmietany 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru), maliny, czekolada do posypania

Przepis na bezę:

Ubij 4 białka na bardzo sztywną pianę. Dalej miksując, dodawaj cukier i ubijaj aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie dosyp przesiane na sitku kakao, czekoladę, dolej ocet. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianę łyżką. Na papierze do pieczenia narysuj krąg ołówkiem o średnicy około 25 cm. Wylej masę białkową i uformuj z niej zgrabne koło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a po minucie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 1 h 15 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekanika i pozwól bezie powoli wystygnąć. Dzięki temu unikniesz jej zapadnięcia. Ubitą śmietaną ułóż na wystudzonej bezie, udekoruj malinami i czekoladą. Wyśmienite!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 23:06:27

Mniaaam! wygląda cudnie. Ale przepis faktycznie Nigelli :> fejrlud UJ0003

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 23:06:19

Mniaaam! wygląda cudnie. Ale przepis faktycznie Nigelli :> fejrlud UJ003

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-04 13:16:42

przeciez to przepis nigelli!!! ale fakt, robilam to ciasto i jest przepyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 22:29:30

przepis Nigello Lawson.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 22:32:04

Nie powala na kolana, ani wyglądem ani smakiem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 23:08:55

a próbowałas ze smak oceniasz?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 18:23:40

chcecie zrobic szybko i tanio tort bezowy ? kupcie specjalne do tego podklady bezowe ze smietany fix zrobcie krem i dodajcie do tego jakies owoce maliny, truskawki, kiwi, jagody jaki tam owoc lubicie i smaczego w 15 min macie tort ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 21:44:09

fuuuuj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 15:13:48

Kopia jak cholera! Deser Pavlova to są lody matole! Są lody polane jakimś syropem czy też sosem, do tego włożone 2-3 bezy, bita śmietana i maliny. KOPIA KOPIA KOPIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 17:11:05

to jest Eton Mess Kolezanko (ale mimo to , to zgadzam sie ze to jest skopiowane)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 13:08:44

Szkoda, że skopiowany z pewnego bloga kucharskiego!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 11:30:02

jejku nie liczy sie wyglad ale smak, uwielbiam bezy i pewnie ten torcik jest pyszny.;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 11:17:55

To chyba z przepisu Nigelli Lawson. Tak jak ktoś niżej napisał deser bałagan w Eton jest nieziemski w smaku i błyskawiczny w przygotowaniu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz