WASZA KUCHNIA: Wyrafinowany deser z przepisu Karmeli - bezowy tort Pavlova

Czekoladowa wersja słynnego tortu przygotowanego po raz pierwszy na cześć rosyjskiej tancerki Anny Pavlovej.
WASZA KUCHNIA: Wyrafinowany deser z przepisu Karmeli - bezowy tort Pavlova
02.10.2011

Kuchnia to moje królewstwo, gotowanie - pasja, a desery - specjalność! Pragnę podzielić się z Wami przpisem na czekoladową wersję słynnego tortu Pavlova.

Składniki: 4 białka jaj, 200 g cukru, 2 łyżki kakao, 40 g posiekanej gorzkiej czekolady, łyżeczka octu balsamicznego, bita śmietana (250 ml śmietany 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru), maliny, czekolada do posypania

Przepis na bezę:

Ubij 4 białka na bardzo sztywną pianę. Dalej miksując, dodawaj cukier i ubijaj aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie dosyp przesiane na sitku kakao, czekoladę, dolej ocet. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianę łyżką. Na papierze do pieczenia narysuj krąg ołówkiem o średnicy około 25 cm. Wylej masę białkową i uformuj z niej zgrabne koło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a po minucie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 1 h 15 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekanika i pozwól bezie powoli wystygnąć. Dzięki temu unikniesz jej zapadnięcia. Ubitą śmietaną ułóż na wystudzonej bezie, udekoruj malinami i czekoladą. Wyśmienite!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Polecane wideo

Komentarze (23)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 23:06
Mniaaam! wygląda cudnie. Ale przepis faktycznie Nigelli :> fejrlud UJ0003
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 23:06
Mniaaam! wygląda cudnie. Ale przepis faktycznie Nigelli :> fejrlud UJ003
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.10.2011 13:16
przeciez to przepis nigelli!!! ale fakt, robilam to ciasto i jest przepyszne
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.10.2011 22:29
przepis Nigello Lawson.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.10.2011 22:32
Nie powala na kolana, ani wyglądem ani smakiem.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie