Kuchnia to moje królewstwo, gotowanie - pasja, a desery - specjalność! Pragnę podzielić się z Wami przpisem na czekoladową wersję słynnego tortu Pavlova.
Składniki: 4 białka jaj, 200 g cukru, 2 łyżki kakao, 40 g posiekanej gorzkiej czekolady, łyżeczka octu balsamicznego, bita śmietana (250 ml śmietany 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru), maliny, czekolada do posypania
Przepis na bezę:
Ubij 4 białka na bardzo sztywną pianę. Dalej miksując, dodawaj cukier i ubijaj aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie dosyp przesiane na sitku kakao, czekoladę, dolej ocet. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianę łyżką. Na papierze do pieczenia narysuj krąg ołówkiem o średnicy około 25 cm. Wylej masę białkową i uformuj z niej zgrabne koło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a po minucie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 1 h 15 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekanika i pozwól bezie powoli wystygnąć. Dzięki temu unikniesz jej zapadnięcia. Ubitą śmietaną ułóż na wystudzonej bezie, udekoruj malinami i czekoladą. Wyśmienite!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: