Wasza Kuchnia: Wyborne babeczki z coca colą (Bardzo puszyste i ozdobne!)

Ela nie boi się kulinarnych wyzwań! Latem zaskakuje swoich najbliższych wymyślnymi deserami.
Wasza Kuchnia: Wyborne babeczki z coca colą (Bardzo puszyste i ozdobne!)
03.07.2011

Witam, od niedawna zaczęłam prowadzić własny kulinarny blog. Uwielbiam gotować i szukać smaku idealnego. Tym razem chciałabym przedstawić Wam przepis na puszyste babeczki z coca-colą.

Potrzebne produkty: 200g mąki pszennej, 4 łyżki gorzkiego kakao, 2,5 łyżeczki proszku do pieczeni, ok. 150g ciemnego cukru muscovado (do kupienia w każdym supermarkecie ok. 7zł za 500g ale wart swojej ceny!), 2 łyżki cukru waniliowego, 150ml coca-coli (lub innego słodkiego napoju gazowanego), 100 ml oleju, 2 całe jajka, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub cherry brandy, garść czereśni lub wiśni, krem waniliowy lub bita śmietana

Wykonanie:

1) Suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce.

2) W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy colę, olej i opcjonalnie inne mokre składniki.

3) Mieszamy zawartości obu misek dużą łyżką do połączenia produktów.

4) Silikonowe/papierowe foremki lub blaszkę na babeczki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Wkładamy do środka po 1 wydrążonej czereśni i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 min. sprawdzając babeczki wykałaczką.

5) Odstawiamy do ostudzenia. Dekorujemy kremem i czereśniami wraz z ogonkami.

Smacznego!

kamis przyprawy

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Razowy makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Polecane wideo

Komentarze (37)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 06.04.2012 10:09
Litości, robicie aferę z niczego. Nie wiem, co jest złego w tym, że ktoś chce się podzielić wypróbowanym przez siebie przepisem. Gdyby każdy miał tworzyć swój unikatowy, pewnie na papilocie w ogóle nie istniała by zakładka wasza kuchnia, przecież każdy korzysta z książek kucharskich i jakoś nikt się tym nie podnieca. Dziewczyna wykorzystała bardziej znanego bloga i już wielki skandal. A co do przepisu to wypróbowałam, babeczki wychodzą rewelacyjne ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.10.2011 15:38
babeczki wychodzą rewelacyjne! ja zamiast czereśni dałam nutellę. pięknie wyrosły i ciasto jest wilgotne i puszyste ale polecam do tego foremki sylikonowe, bo z papierowych może się łatwo powylewać :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.07.2011 20:55
ja uzylam zwykłego;) Babeczki wyszly wysmienite:D niestey mialam troche problem chyba ciasto mi wyszlo za rzadkie ;p jak wam wyjdzie tez zadnie to lepiej nie dawajcie wiecej niz polowe do jednej papierowej foremki;) mi sie zaczelo wyszystko rozlewac i normalnie kartastrofa xD babeczki wygladaja jakby ktos nasrał do foremek ale są wyśmienite ;);pp
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.07.2011 20:15
czy cukier muscovado można zastąpić zwykłym cukrem?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 04.07.2011 20:12
to przepis z mojewypieki blox pl i za co ta nagroda, za cudzy przepis???
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie