KAWA
Na początku spieniamy ekspresem mleko (w filiżance 3x małą objętość, następnie przelewamy do dużej szklanki tak, aby zapełnić ją do połowy; jeżeli nie posiadacie takiego ekspresu proponuje lekko podgrzać mleko i je wstrząsnąć w celu utworzenia się pianki - najlepiej 3,2% wtedy będzie duża pianka : ) Następnie robimy małą kawę, idealnie gdy jest to kawa w ziarnach świeżo mielona przez ekspres. Można tez zaparzyć kawę w sposób tradycyjny. Przelewamy powoli kawę do mleka, zaobserwujemy jak ładnie zabarwi się mleko. Na wierzchu powstaje mała pianka, dodajemy do niej bitą śmietanę w sprayu i małe kawałki lodów waniliowych (najlepiej wyglądają w kształcie kuli lub prostokątów). Polewamy czekoladową polewą i oprószamy czekoladą. Pychotka ;-)TORT BRZOSKWINIOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ Nadzienie: ubijamy schłodzoną śmietanę 36% mikserem do momentu aż stanie się puszysta. Można dodać troszkę cukru pudru, aby była słodka, aczkolwiek niekoniecznie: ). Następnie dodajmy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki i tak mamy gotowe nadzienie!
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju Wykonanie: ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie dodać żółtka (po jednym) i nadal ubijać! Po otrzymaniu jednolitej masy zakończyć ubijanie, dodać mąkę oraz oliwę mieszając ręcznie drewnianą łyżką. Piec w tortownicy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczony biszkopt kroimy na 3 równe części i nasączamy przestudzoną, przegotowaną wodą połączoną z likierem migdałowym. Wystarczy już tylko przełożyć biszkopt nadzieniem i posmarować go na wierzchu:) SMACZNEGO!!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Galaretkowy tulipan
Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny