Wasza Kuchnia: Szpinakowe penne z przepisu Martyny

Martyna proponuje szybkie i zdrowe danie dla dwojga. Po ciężkim dniu w pracy taki obiadek daje jej zdaniem masę energii na cały wieczór!
Wasza Kuchnia: Szpinakowe penne z przepisu Martyny
02.10.2009
>

„Drogie Papilotki,

mam na imię Martyna i chciałabym zaproponować Wam szybkie i zdrowe danie dla dwojga. Razem z narzeczonym jesteśmy dość zabiegani, ale gdy tylko mamy wolną chwilę, chętnie zabieramy się za wspólne gotowanie. Po ciężkim dniu w pracy taki obiadek daje dużo energii na cały wieczór;) Polecam Wam wszystkim przygotować go wraz z ukochanym:)

Smacznego!

Czas przygotowania: 30 min.

Danie na 2 porcje

Składniki:

50 dag świeżego szpinaku, filet z kurczaka, 250 g makaronu penne, 30 dag sera żółtego, 20 dag masła, gałka muszkatołowa, cytryna, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, kostka rosołowa, przyprawa do drobiu, 5 łyżek oleju;

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, zalać olejem i posypać przyprawą. Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez użycia oleju (kurczak jest już nim nasączony). Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Makaron penne ugotować al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Listki szpinaku (bez ogonków) zblanszować we wrzątku i pokroić na mniejsze kawałki.  Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek dodać szpinak i smażyć 5 min mieszając, pod koniec smażenia skropić cytryną, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać żółtym serem.

Jeśli i ty, tak jak Martyna, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Martynę  prosimy o przesłanie adresu, pod który będziemy mogli wysłać  nagrodę.

Zobacz także przepisy innych Papilotek:

Przepis na chińszczyznę

Przepis na zupę dyniową

Przepis na knedle ze śliwkami 

 

Polecane wideo

Komentarze (43)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 13:50
ja jeszcze dodaje smietane, sos jest wtedy wremowy i rozplywa sie w ustach mmm
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.02.2010 23:19
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.12.2009 18:53
uwielbiam kurczaka i szpinak.pychta polecam jeszcze dodac mozarelle i ostra papryke w proszku;)mniam!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.11.2009 14:27
przepis super,jesli ktos lubi szpinak,robie w podobny sposob tylko jeszcze dodaje ser mascapone:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.11.2009 20:28
Hi! UGIIpQa
odpowiedz

Polecane dla Ciebie