„Drogie Papilotki,
mam na imię Martyna i chciałabym zaproponować Wam szybkie i zdrowe danie dla dwojga. Razem z narzeczonym jesteśmy dość zabiegani, ale gdy tylko mamy wolną chwilę, chętnie zabieramy się za wspólne gotowanie. Po ciężkim dniu w pracy taki obiadek daje dużo energii na cały wieczór;) Polecam Wam wszystkim przygotować go wraz z ukochanym:)
Smacznego!
Czas przygotowania: 30 min.
Danie na 2 porcje
Składniki:
50 dag świeżego szpinaku, filet z kurczaka, 250 g makaronu penne, 30 dag sera żółtego, 20 dag masła, gałka muszkatołowa, cytryna, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, kostka rosołowa, przyprawa do drobiu, 5 łyżek oleju;
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, zalać olejem i posypać przyprawą. Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez użycia oleju (kurczak jest już nim nasączony). Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Makaron penne ugotować al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Listki szpinaku (bez ogonków) zblanszować we wrzątku i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek dodać szpinak i smażyć 5 min mieszając, pod koniec smażenia skropić cytryną, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać żółtym serem.
Jeśli i ty, tak jak Martyna, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię!
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Martynę prosimy o przesłanie adresu, pod który będziemy mogli wysłać nagrodę.
Zobacz także przepisy innych Papilotek: