Biszkopt kakaowy: 4 jajka , ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki kakao
Ciasto: ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże), 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag orzechów włoskich, 6 białek, 1 szklanka cukru Krem: 10 dag masła, 6 żółtek, 5 łyżek cukru
Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.
Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Smacznego ;)
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: