Witam! Nazywam się Patrycja i chciałam Wam przedstawić mój sernik, który niedawno zrobiłam na moje 18-naste urodziny:) Przepis naprawdę prosty a efekt przepyszny- moi goście potwierdzą ;)
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany kwaśnej (np. 18%)
Składniki na masę serową: 1 kg sera białego półtłustego, 2 budynie waniliowe, 2 cukry waniliowe, 1 szklanka cukru, ½ szklanki oleju, 2 szklanki mleka (3,2%), 5 jaj, 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od zrobienia ciasta. Usypujemy z mąki kopczyk. Dajemy wszystkie składniki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy. Kule ciasta kładziemy na talerz i wsadzamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie robimy masę serową
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na masę (oprócz brzoskwiń). Możemy dodać aromat waniliowy.
3. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Połówki brzoskwiń kroimy w kosteczkę.
Dalszy ciąg przepisu znajdziecie na następnej stronie!
4. Blaszkę wykładamy folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia. Następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem. Posypujemy wszystko brzoskwiniami.
5. Wylewamy na całość masę serową. Lekko uderzamy o stół, aby uciekło powietrze. Wstawiamy do piekarnika na 170st. na 40 min.
Czekamy aż ostygnie. SMACZNEGO!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”. Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: