Składniki na ciasto: 0,5 kg, 0,6 kg mąki, 0,5 kostki drożdży (50g), jajko, 6 łyżek stołowych cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka(200ml), 2-3 łyżki wody, 50-75g masła roztopionego
Dodatkowo: Dowolne owoce (ja użyłam jabłek i brzoskwiń - 5 średniej wielkości jabłek i puszkę brzoskwiń już odsączonych i pokrojonych)
Jeśli ciasto ma mieć kruszonkę to przygotujcie też: 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny (płynnej), 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Kruszonkę przesypać równomiernie na owoce.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące) mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i wymieszać, potem dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ja kładę na wierzch ściereczkę lub ręczniczek i wstawiam na 45-60 min. do nagrzanego, lecz wyłączonego już piekarnika do 100 stopni).
Po tym czasie ponownie zagnieść, następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć dowolne owoce (ja obrałam 5 średnich jabłek i potarłam na tarce o grubych oczkach). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 35-40 min. w 180 stopniach C. Na wierzch najlepiej położyć papier do pieczenia, aby jabłka za bardzo się nie spaliły:)
Smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę
Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Proteinowe bułeczki w dietetycznym wydaniu
Ania proponuje zdrową, proteinową przekąskę w wersji light.
Wasza Kuchnia: Sałatka zkurczakiem z przepisu Agnieszki
Czym poczęstować niezapowiedzianych gości? Najlepiej pyszną i szybką w przygotowaniu sałatką Agi!