Wasza Kuchnia: Przepis na ciasto jabłkowe

Agnieszka lubi eksperymenty w kuchni, dlatego postanowiła podzielić się swoim przepisem na pyszny jabłecznik.
Wasza Kuchnia: Przepis na ciasto jabłkowe
02.01.2011

Witam. Pragnę przedstawić Wam przepis na jabłecznik, który różni się od tradycyjnego przepisu. Jest to naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Składniki na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek, 3/4 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 2 galaretki cytrynowe

Składniki na górną warstwę: 0.5 l śmietanki kremówki, śnieżka, 2 łyżki cappuccino, galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt: żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywno dodając pod koniec 6 łyżek cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i leciutko wymieszać z białkami. Blachę nasmarować i wysypać mąką, równo wyłożyć ciasto, piec 30 minut w temperaturze 160- 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

2. Gdy biszkopt będzie się piekł, przygotować jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie półplasterki. Wyłożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i smażyć po przykryciem około 15 min. Potem zdjąć przykrywkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i odparować jabłka. Następnie wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać, odstawić do niewystygnięcia. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą zimne, wyłożyć je na biszkopt.

3. Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śnieżką. Dodać 2 łyżki cappuccino. Ciągle mieszając, wlewać tężejącą, przestudzoną galaretkę. Wyłożyć na chłodne jabłka. Widelcem można porobić na wierzchu paseczki i posypać odrobiną cappuccino. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

przepisy na desery

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Owsiane ciasteczka z przepisu Agnieszki

Idealny deser dla wszystkich dziewczyn, które lubią przekąsić coś słodkiego, a przy tym dbają o linię.

Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!

Polecane wideo

Komentarze (21)
Ocena: 5 / 5
KAsia (Ocena: 5) 05.09.2014 18:48
Bardzo fajne ciasto, przepis super,zrobiłam pierwszy raz i wyszło ! :-) Proporcje dobrane wspaniale,a smak...-bajka! :-) pozdrawiam autora/rkę przepisu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.07.2011 08:33
Śnieżka to bita śmietana w proszku, która dodatkowo usztywni kremówkę. Jadłam w nieco innej wersji - żelatyna zamiast galaretek i jabłka gotowane w soku jabłkowej. Ale podejrzewam, że ta jest równie pyszna.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.07.2011 14:51
co to jest sniezka?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.04.2011 12:57
Robiłam pychotka:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.01.2011 09:54
Zaraz będę zajadać :) wczoraj zrobiłam :)Wygląda apetycznie (zamiast cytrynowej wybrałam galaretkę agrestową)
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie