Składniki: kostka masła, dwie szklanki mąki, kubek śmietany 12%, mała cukinia, 40 dag boczku, cebula, jajko, sól, pieprz
Do miski przesiać mąkę, dodać ciepłe masło, szczyptę soli, 1/3 kubka śmietany, zagnieść ciasto, owinąć je folią aluminiową i na godzinę wstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, cukinię w cienkie plasterki, wymieszać i posolić, odstawić, aż zmięknie i puści sok, następnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, rozwałkować ciasto i wyłożyć formę. Na ciasto rozłożyć równomiernie cukinię z cebulą, posypać boczkiem. Resztę śmietany wymieszać dokładnie z jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zalać tartę.
Wstawić do piekarnika na pół godziny nagrzanego do 180 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: