WASZA KUCHNIA: Pożywna tarta z cukinią i boczkiem (PALCE LIZAĆ!)

Oktawia zdradza nam swój sprawdzony przepis na pyszną przekąskę!
WASZA KUCHNIA: Pożywna tarta z cukinią i boczkiem (PALCE LIZAĆ!)
25.09.2011

Składniki: kostka masła, dwie szklanki mąki, kubek śmietany 12%, mała cukinia, 40 dag boczku, cebula, jajko, sól, pieprz

Do miski przesiać mąkę, dodać ciepłe masło, szczyptę soli, 1/3 kubka śmietany, zagnieść ciasto, owinąć je folią aluminiową i na godzinę wstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, cukinię w cienkie plasterki, wymieszać i posolić, odstawić, aż zmięknie i puści sok, następnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu.

Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, rozwałkować ciasto i wyłożyć formę. Na ciasto rozłożyć równomiernie cukinię z cebulą, posypać boczkiem. Resztę śmietany wymieszać dokładnie z jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zalać tartę.

Wstawić do piekarnika na pół godziny nagrzanego do 180 stopni.

Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Jajeczka w parmeńskim uścisku (Bardzo stylowy przepis!)

Makaron ze szpinakowo-serowym pesto (Bajecznie prosty!)

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.09.2011 09:14
kubek smietany ma byc duzy?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2011 14:38
Na blogu Kasi Tusk był przepis na cieście francuskim z samą cukinią.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2011 13:08
Taki przepis umieszczony byl z 1,5 miesiaca temu na bogu Kasi Tusk.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2011 12:10
cieple maslo do maki? to nie jest kruche ciasto... żeby wyszlo kruche mąkę trzeba posiekac z masłem nożem. Jak najmniej dotykac rękami. na szkalnkę mąki dodajemy 100 g masla!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2011 10:39
Bo to jest kruche ciasto, dlatego tyle mała Dziewczyny :) Poza tym takich tart nie je się codziennie :) Ja dzisiaj wypróbuję :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie