Kolejna porcja kulinarnych inspiracji. Tym razem prezentujemy przepis na pyszny placek po cygańsku!
SKŁADNIKI:
Farsz: mięso wieprzowe gulaszowe 0,5kg, pieczarki 30deko, 1 cebula, keczup Kucharek, Delikat do mięs, czerwona papryka, ostra papryka, sól, pieprz, olej.
Placki ziemniaczane: ziemniaki, cebula, mąka, jajko, majeranek, sól, pieprz.
WYKONANIE:
Drobno posiekać mięso i cebulę (1). Przełożyć do rondelka, przyprawić, dodać trochę oleju, wymieszać (2). Podlać to wszystko wodą (3), przykryć pokrywką - niech się dusi. Pokroić pieczarki na cienkie półplasterki(4). Dodać pieczarki do rondelka, wymieszać (5), przykryć pokrywką - niech się dusi do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, zdjąć pokrywkę i dalej gotować, żeby większość płynu odparowała, a całość zgęstniałą. Można 'rozdziobać' trochę widelcem. Na koniec dodać keczup (6), wymieszać i przez chwilę wszystko zagotować. Usmażyć placki ziemniaczane na wielkość całej patelni z dwóch stron, jak dużej- zależy od upodobań, ja smażę na tej do amerykańskich pancakes o średnicy 19cm. Placek przełożyć na talerz, na połowę wylać farsz, złożyć placek na pół, polać śmietaną 18% lub keczupem lub majonezem - co kto lubi. Bardzo dobrze smakują podane z mizerią. SMACZNEGO!!! Pozdrawiam - Katia
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.
Jeśli i ty, tak jak Rovan, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Kuleczki serowe w sosie pomidorowym
Wegetariańskie placuszki z brokułów