Wasza Kuchnia: Lekkie ciasteczka z otrębami i bakaliami

Doskonała alternatywa dla słodyczy i zdrowy smakołyk dla dzieci. Dzięki zawartości bakalii, korzystnie wpływają na pamięć i zdolność koncentracji!
Wasza Kuchnia: Lekkie ciasteczka z otrębami i bakaliami
14.03.2010

Witam.

Chciałabym zaprezentować prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka. Zawierają dużo błonnika i węglowodany złożone, więc są świetną przekąską do szkoły czy pracy. Dzięki zawartości bakalii korzystnie wpływają na pamięć i zdolność koncentracji. To także świetny smakołyk dla dzieci i alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.

Składniki na ok. 40 ciastek:

1 szkl płatków owsianych

1 szkl otrębów pszennych

1 szkl mąki tortowej

1 szkl mąki żytniej razowej

1/2 szkl oleju

1 szkl mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

bakalie: posiekane migdały bez skórki, orzechy, rodzynki

ewentualnie aromat, np. waniliowy

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą suche składniki (płatki, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cukier) w dużej misce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej i mleko. Dodać płynne składniki oraz bakalie do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodać mąki, jeśli zbyt gęsta- odrobinę mleka. Blachę do pieczenia cienko nasmarować tłuszczem. Porcje ciasta odmierzać najlepiej łyżeczką i delikatnie spłaszczać zwilżonymi palcami formując malutkie placuszki. Ułożyć na blasze i piec w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika, może wachać się od 20 do 40 minut. Trzeba kontrolować ciasteczka - mają być zarumienione i kruche. Środek nie powinien być mokry. Po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, bo ciasteczka nie są zbyt słodkie.

Smacznego!

Agnieszka

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.

Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.

UWAGA! W poprzednim tygodniu głosowałyście na Mistrzynię Kuchni Papilota. Zadecydowałyście, że główna nagroda w postaci przypraw Kamis i robota kuchennego Philips powinna trafić do Marleny – autorki pysznych, walentynkowych muffinów. Laureatce serdecznie gratulujemy oraz prosimy o podanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać nagrodę. 

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Kuleczki serowe w sosie pomidorowym

Wegetariańskie placuszki z brokułów

Polecane wideo

Komentarze (45)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 16.11.2010 22:24
ja chcę je! sa przepyszne :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.11.2010 18:06
Właśnie się pieką :) są jaśniejsze, bo dodałam nieco inne składniki. Mam nadzieję, że będą smaczne :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.11.2010 18:04
Właśnie się pieką u mnie w piekarniku :) są jaśniejsze, bo nie miałam identycznych składników jak w przepisie. Mam nadzieję, że będą smaczne :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.05.2010 14:36
pyszne !!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.04.2010 01:26
A ileż porcja ma kalorii? Bo nie wygląda to dietycznie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie