Witam.
Chciałabym zaprezentować prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka. Zawierają dużo błonnika i węglowodany złożone, więc są świetną przekąską do szkoły czy pracy. Dzięki zawartości bakalii korzystnie wpływają na pamięć i zdolność koncentracji. To także świetny smakołyk dla dzieci i alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.
Składniki na ok. 40 ciastek:
1 szkl płatków owsianych
1 szkl otrębów pszennych
1 szkl mąki tortowej
1 szkl mąki żytniej razowej
1/2 szkl oleju
1 szkl mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
bakalie: posiekane migdały bez skórki, orzechy, rodzynki
ewentualnie aromat, np. waniliowy
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą suche składniki (płatki, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cukier) w dużej misce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej i mleko. Dodać płynne składniki oraz bakalie do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodać mąki, jeśli zbyt gęsta- odrobinę mleka. Blachę do pieczenia cienko nasmarować tłuszczem. Porcje ciasta odmierzać najlepiej łyżeczką i delikatnie spłaszczać zwilżonymi palcami formując malutkie placuszki. Ułożyć na blasze i piec w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika, może wachać się od 20 do 40 minut. Trzeba kontrolować ciasteczka - mają być zarumienione i kruche. Środek nie powinien być mokry. Po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, bo ciasteczka nie są zbyt słodkie.
Smacznego!
Agnieszka
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.
Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.
UWAGA! W poprzednim tygodniu głosowałyście na Mistrzynię Kuchni Papilota. Zadecydowałyście, że główna nagroda w postaci przypraw Kamis i robota kuchennego Philips powinna trafić do Marleny – autorki pysznych, walentynkowych muffinów. Laureatce serdecznie gratulujemy oraz prosimy o podanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać nagrodę.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Kuleczki serowe w sosie pomidorowym
Wegetariańskie placuszki z brokułów