„Witam,
Dziś przygotujemy pyszne i proste danie - kurczaka po andaluzyjsku.
Czas gotowania to ok. 1,5 godziny - czasochłonne, ale gdy zrobicie go trochę więcej, wystarczy na więcej niż jeden posiłek :). A gdy go spróbujecie, zrozumiecie, że było warto :).
Potrzebne składniki:
(podane na duży garnek rosołowy potrawki - danie dla kilkuosobowej rodziny na jeden dzień lub dla mniejszej rodziny na 2 - 3 dni - doskonale się przechowuje):
3 piersi z kurczaka
4 papryki kolorowe
2 puszki pomidorów
1 duża cebula
garść oliwek
przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili w proszku lub świeże, sól.
kubek bulionu drobiowego
ryż
Naczynia: patelnia z przykrywką i spory garnek np. do rosołu.
Przygotowanie:
Pierś myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, podsmażamy na oliwie razem z cebulą. Wrzucamy na patelnię mięso i cebulę, przykrywamy patelnię i nieco podduszamy, a gdy mięso całkiem zbieleje, odkrywamy, by wyparować całą wodę i zrumienić.
Równolegle, w garnku podsmażamy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę do momentu, aż puści wodę. Należy uważać, aby się nie przypaliła.
Gdy mięso już będzie zrumienione, a papryka lekko podsmażona, przesypujemy zawartość patelni do garnka i wszystko mieszamy. Na tym etapie dodajemy bulion i oliwki.
Całość musi się podgotować dosłownie 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki lub świeże, obrane ze skórki i posiekane. Po dodaniu pomidorów doprawiamy wszystko przyprawami wedle gustu. Ja preferuję intensywny ostry i ziołowy smak, więc sypię sporo oregano, a także trochę chili.
Dusimy na niewielkim ogniu do momentu, gdy papryka będzie miękka.
Gdy potrawka jest nieco za rzadka, przygotowujemy zagęstnik z mąki ziemniaczanej i wody - 1 łyżka mąki na pół szklanki koniecznie zimnej wody. Dodajemy to pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zacznie przywierać do dna garnka.
Podajemy razem z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego! :)
Pozdrawiam
Agnieszka :)”
Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię!
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Agnieszkę prosimy o przesłanie adresu, pod który będziemy mogli wysłać nagrodę.
Zobacz także przepisy innych Papilotek:
Przepis na knedle ze śliwkami