Witajcie kochane Papilotki ;) Przesyłam Wam świetny przepis na szarlotkę, którą przygotujecie w około pół godziny, a rodzina i znajomi będą zachwycać się jej smakiem cały dzień!
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg. jabłek, 1 szkl. cukru, galaretka cytrynowa, cynamon do smaku
Masa: 1 budyń śmietankowy, 3/4szkl. cukru, 1 masło śmietankowe
Krok po kroku:
1. Biszkopt: Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Piec ok. 1 godz. Po upieczeniu odczekać aż ciasto ostygnie, zdjąć wierzch biszkoptu i włożyć do blachy.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i podsmażyć aby były miękkie. Dodać cukier, cynamon i na samym końcu galaretkę, wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na biszkopt
3. Masa: Budyń ugotować według przepisu z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć dodając powoli ostudzony budyń i powoli ucierać. Gotową masę wyłożyć na zimne jabłka.
4. Całość przyozdobić serduszkami z kakao.
Wszystkim życzę smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: