Wasza kuchnia: Knedle ze śliwkami według przepisu Agnieszki

Zdradź nam swój przepis i wygraj cenną nagrodę!
Wasza kuchnia: Knedle ze śliwkami według przepisu Agnieszki
22.09.2009

Agnieszka korzysta z kulinarnych przepisów swojej mamy i chętnie serwuje powstałe na ich podstawie pyszności swojej rodzinie. Nam postanowiła zdradzić sekret knedli ze śliwkami

„Witam,

Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na knedle ze śliwkami, które robi moja mama. To bardzo szybka i łatwa potrawa, a przy tym bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Ma niewiele kalorii i można ją modyfikować, zmieniając rodzaj nadzienia na np. kawałki jabłek lub brzoskwiń. Można też zrobić knedle z truskawkami.

Agnieszka

Składniki:

7 dużych ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

śliwki (dobrze, gdy są twarde - najlepsze będą węgierki)

Do polania knedli:

śmietanka (ew. jogurt) z cynamonem i cukrem waniliowym

tarta bułka podsmażona na masełku

Przygotowanie:

Ugotowane (jeszcze ciepłe) ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, jajko i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wyrabiać będziemy knedle. Ze śliwek nożem wykrajamy pestki, uważając, by jak najmniej poniszczyć owoce. Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy na dłoni. Na środku układamy śliwkę i zlepiamy ciasto, nadając mu kształt kulki. Jeżeli śliwki będą mocno kwaśne, można do środka wsypać odrobinę cukru. Do dużego garnka wlewamy wodę i solimy. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 5 - 8 minut. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. W zależności od upodobań, knedle można polać tartą bułką usmażoną na maśle lub na słodko (jak lubi mój mężczyzna) - sosem zrobionym ze śmietanki, cukru waniliowego i cynamonu.

Smacznego!"

Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz przepisy innych Papilotek:

Przepis na chińszczyznę

Przepis na zupę dyniową

 

Polecane wideo

Komentarze (59)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 26.09.2009 23:38
Mi wyszło 8 dużych knedli przepyszne polecam przepis.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.09.2009 23:49
uwielbiam knedle, tylko wole ten przepis bez uzycia ziemniaków (prostszy) i smaoko są lepsze i nie rozpadaja sie przy krojeniu tak jak te :P MMMM KNEDLE MMMM smaka mi zrobiliscie :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.09.2009 07:01
mam w domu takie same talerze... ja mam dzbanek z takim motywem :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.09.2009 21:05
Kurcze mi nie wyszły...ale ze mnie kucharka od siedmiu boleści.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.09.2009 19:02
http://allegro.pl/item751682310_szary_sweter_sweterek_kardigan_bik_bok_s_nowy_bcm.html
odpowiedz

Polecane dla Ciebie