Drogie Papilotki!
Mam na imię Ola. Pieczenie babeczek jest moją wielką pasją. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, jednak zwykle wracam do tego prostego przepisu. Czekolada w połączeniu z nutką piernikową z pewnością sprawi, że będziecie chciały sięgnąć po więcej. Uwaga: muffiny uzależniają ;-)
Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dodać całość pszennej – ja jednak dodaję tej drugiej „dla zdrowia”), 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru (koniecznie przesiać), 1 łyżeczka przypraw korzennych, tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę (świetnie sprawdza się tu również „czekolada z okienkiem” - orzechy dodają chrupkości)
Składniki mokre: 1 szklanka mleka (od Was zależy iluprocentowe – kto nie jest na diecie polecam 3,2%, gdyż nadaje naprawdę mleczny posmak), 1/4 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy... – tylko nie oliwa!), 1 jajko
Sposób przygotowania: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączone mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem (należy zrobić to w krótkim czasie, gdyż wtedy muffiny zyskają większą puszystość i ładniej wyrosną). Gotową masę wlewamy do papilotek. Surowe muffiny wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 20/25 min.
Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: