Hej, mam na imię Marta i mam 19 lat, obecnie trochę się obijam, bo jestem świeżo upieczoną maturzystką. Często gotuję dla moich znajomych oraz rodziny, dziś zaprezentuje Wam bardzo łatwą przekąskę, którą lubię, a jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Potrzebne będą: pieczarki, kupne ciasto francuskie, masło (albo oliwa), jajko, majeranek.
1.Myjemy obieramy i kroimy w dosyć małą kostkę pieczarki, które następnie dusimy z masłem na średnim ogniu aż masło się wchłonie w pieczarki, a woda którą oddają, wyparowała.
2. Rozwijamy gotowe ciasto i przecinamy na 2 połówki.
3.Usmażone pieczarki (farsz) wykładamy na ciasto i robimy ruloniki.
4.Rozcieramy jajko w półmisku, smarujemy nim ciasto; ciasto można również ponacinać.
5. Powstałe ruloniki można posypać na wierzchu majerankiem, który moim zdaniem dobrze pasuje do tej przekąski.
6.Wkładamy na blaszkę ciasto z farszem, nastawiamy piekarnik na 200-220 stopni i pieczemy ok.25 minut (niektóre ciasta pieką sie krócej, to też zależne jest od farszu)
7.Po upieczeniu czekamy do ostygnięcia i rozkrajamy, możemy podawać z barszczem czerwonym, jak i same, smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Zobacz także: