Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą

Lubisz gotować, ale nie masz czasu na wielogodzinne pichcenie? Koniecznie przetestuj przepis Agaty!
Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą
25.04.2010
>

Witam! Chciałabym przedstawić  Wam prosty przepis na pyszny, niebanalny obiad ze składników, które niemal każdy ma w domu :)   

Potrzebne nam będą*:  2 filety piersi z kurczaka, przyprawy (sos sojowy, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia), odrobina mleka, 2 jajka, 1 duży pomidor, 1 mozzarella, 1 bułka   

A teraz do dzieła! 

1.Piersi należy pokroić w kawałki nadające się w sam raz na jeden kęs ;) 

2.Przerzucamy je do miseczki i dodajemy kolejno:  -sos sojowy(nie żałować! dodawać stopniowo, mieszając mięsko ręką, tak żeby zmieniło kolor, ale nie powinno w sosie pływać ;)),  -pieprz (4 porządne szczypty),  -sól(niewielką ilość - pamiętajmy, że już sam sos sojowy jest słony; amatorzy czosnku mogą 3 wyciśnięte ząbki zmieszać z 2 szczyptami soli i potem dodać do mięsa)  -pieprz ziołowy (dwie szczypty)  -paprykę słodką (dwie szczypty)  -paprykę ostrą (wszystko zależy od tego, czy lubicie pikantne jedzenie, ja dodaję 2 szczypty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać jej więcej)  -majeranek 

3. Kroimy pomidora na plasterki, które przekrajamy na pół. 

4. To samo robimy z mozzarellą.

5. Pomidory i mozzarellę układamy na talerzu, nie dodajemy jeszcze soli, żeby pomidory nie puściły soku ;) 

6. W głębokim talerzu rozbijamy 3 jajka, dodajemy pieprz, sól i 3 łyżki mleka po czym całość mieszamy widelcem ;) 

7. Bułkę kroimy na kilka kromek, maczamy w jajku.

8. Potrzebne nam będą 2 patelnie na których należy podgrzać niewielką ilość oleju. 

9. Na jedną patelnię należy wyłożyć kawałki piersi i pozwolić, żeby ładnie się przysmażyła, co jakiś czas trzeba mieszać drewnianą łyżką żeby nic się nie przypaliło, a mięsko było zarumienione z każdej strony. 

10. W tym samym czasie na drugą patelnię kładziemy bułkę nasączoną jajkiem. Kiedy jedna strona się przysmaży należy odwrócić i to samo zrobić z drugą stroną po czym przelożyć na talerz ;) 

11. Kiedy wszystko jest już na talerzu posypujemy pomidory bazylią, solą i pieprzem (osoby lubiące oliwę z oliwek mogą dodatkowo polać pomidory jedną łyżką)   

Smacznego! 

Agata   

*podane składniki spokojnie wystarczą na obiad dla 2 osób o dużym apetycie ;)

Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Słodkie, kolorowe bułeczki dla łasuchów

Kolorowe ciasteczka z przepisu Doroty!    

Polecane wideo

Komentarze (14)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 26.04.2010 15:26
ja czesto bulke maczam w mleku a potem w jajku jeszcze smaczniejsze ;D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.04.2010 00:17
Na pewno wypróbuje! Uwielbiam kurczaka, mozarellę i pieczony chleb! Oryginalny pomysł, wielkie dzięki za opublikowanie ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2010 21:54
Plastry pomidora plastrami mozzarelli z oliwa z oliwek! Mniam tak jedzą najprawdziwsi Hiszpanie :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2010 21:01
zamiast majeranku dodałabym raczej oregano albo curry ew. dla zwolenników ostrych smaków tabasco a do pomirorów z mozarellą proponuje jakiś ziołowy dressing. Może chleb też bym sobie darowała...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.04.2010 13:11
CO CZY KAZDY MA W DOMU? MOZARELLA?W KAŻDYM SUPERMARKECIE JEST;P
odpowiedz

Polecane dla Ciebie