Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!
Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny
05.12.2010

Witam,

Chciałabym przedstawić wszystkim przepis, jak w prosty sposób upiec pyszne muffinki.

Składniki: ½  szklanki bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli), ½  szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1,5 szklanki mąki razowej, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru), 2 jajka, ¾  szklanki drobno startej surowej dyni, ½ szklanki startej marchwi, ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego), ½ szklanki płynnego miodu, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Bakalie zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, następnie odsącz na sitku. Posiekane orzechy włoskie lekko zrumień na suchej patelni. Do dużej miski wsyp mąkę, wymieszaj z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbij jajka, dodaj dynię, marchew, oliwę i miód, delikatnie wymieszaj łyżką, na koniec dodaj odsączone bakalie i orzechy. Foremki napełnij masą do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Smacznego!

deser przepisy

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Babeczki z kremem toffi

Klaudia uwielbia słodkości, a dzisiaj zdradza swój przepis na babeczki toffi. Koniecznie go wypróbuj i zrób pyszną niespodziankę rodzinie!

Wasza Kuchnia: Zielona tarta z łososiem i szpinakiem

Kasia prezentuje, jak krok po kroku wykonać pyszną tartę dla całej rodziny!

Polecane wideo

Komentarze (23)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2010 12:46
skąd foremki? poszukuję!
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2010 12:21
Bardzo fajny przepis. Słodkie, ale przede wszystkim ZDROWE!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2010 11:27
mniam...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2010 09:37
super przepis! na pewno skorzystam. muszą być pyszne!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2010 09:13
ehhh, a d*pa rośnie...
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie