WASZA KUCHNIA: Czekoladowe ciasto w wersji light

Czekoladowy deser Moniki to prawdziwa uczta dla każdej fanki słodkości. Na szczęście, nie wchodzi od razu w biodra, bo… jest dietetyczna!
WASZA KUCHNIA: Czekoladowe ciasto w wersji light
01.08.2010

Cześć! Mam na imię Monika, mam 18 lat i jestem czekoladoholiczką ;) Uwielbiam słodycze, ale bardzo ważne jest też dla mnie zdrowie i trzymanie doskonałej linii. Chciałabym podzielić się moim własnym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe. 100% dietetyczne bez mąki i o niskim indeksie glikemicznym! ;)

Składniki: 4 jajka, 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady 70%, 2-3 duże marchewki ( w cieście ich nie czuć!) dodatkowo polecam rodzynki, kawałki orzechów lub jagody

Wykonanie:

1. Obrane marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

2. Do marchewki dodać żółtka, wymieszać.

3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze.

5.Rozpuszczoną czekoladę połączyć z marchewką i żółtkami, oraz orzechami, rodzynkami lub czym innym dusza zapragnie i wymieszać.

6. Delikatnie dodawać mieszając ubite na sztywno białka.

7. Do formy (najlepiej sprawdza się prostokątna) wyłożonej papierem wlewamy masę.

8. Formę wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.

9. Ciasto odstawić do ostudzenia na ok 1h.

Jeżeli dla kogoś ciasto byłoby za mało słodkie, to polecam dodać do masy dwie łyżki miodu lub syropu z agawy (niski indeks). Smakosze mogą udekorować wierzch bitą śmietaną ;)

Smacznego!

przepis na ciasto

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych  sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Tort śmietankowy z malinami kiwi

WASZA KUCHNIA: Francuskie paszteciki z pieczarkami

Polecane wideo

Komentarze (54)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 18:53
Super jest to ciasto, tylko zamiast jedną z tabliczek gorzkich zamieniam na mleczną i wtedy nie trzeba dosładzać. I pokrojona biała czekolada do pieczenia też bardzo dobrze pasuje i sympatycznie chrupie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.07.2012 13:58
To ''ciasto'' to jest kompletna pomylka. Strata pieniedzy i czasu. Z ciekawosci zrobilam je dzisiaj i stwierdzam ze wyszlo jak ''GO*NO*. Wszystkie kobiety tutaj ostrzegam przed tym przepisem. Pozdrawiam absolwentka szkoly gastronomicznej.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.02.2012 19:58
ile jajek, bo brak w przepisie?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2011 18:16
Trzy tabliczki czekolady na głupie ciasto (i to te z wyższej półki)? To ja wolałabym sobie je tak po prostu same zjeść. ;]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.06.2011 05:35
ale marchewka poddana obrobce termicznej ma wysokie ig wiec samociasto tez nie bedzie mialo niskiego
odpowiedz

Polecane dla Ciebie