Wasza Kuchnia: Ciasto drożdżowe bez nagniatania

Pyszne ciasto z owocami i kruszonką z przepisu Doroty! Doskonały pomysł na niedzielny deser!
Wasza Kuchnia: Ciasto drożdżowe bez nagniatania
09.05.2010
> -->

Witam!

Pragnę polecić Czytelniczkom Papilota znany mi od wielu lat przepis na przepyszne, a zarazem niezawodne i banalne w przygotowaniu klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Gwarantuję, że dosłownie każdy poradzi sobie z jego wykonaniem, ponieważ nie wymaga nawet sekundy tak nielubianego przez wiele osób żmudnego zagniatania :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 1/2 kostki świeżych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

-  pół opakowania cukru wanilinowego

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 1/2 szklanki oleju

- 2 uprzednio roztrzepane jajka

- 500g przesianej mąki

Kruszonka:

 - 1/2 kostki margaryny

- szklanka mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru

 + dowolne owoce (użyłam mieszanki jagód i jeżyn)

proszek do pieczenia
> -->

PRZYGOTOWANIE:

Rozdrobnione drożdże przykrywamy pozostałymi składnikami zachowując wyżej wymienioną kolejność. Na tym etapie nie mieszamy. Naczynie okrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 3-4 h dokładnie łączymy zawartość naczynia i odstawiamy na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy miękka margarynę i rozcieramy w palcach do momentu powstania grudek. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną dokładnie tłuszczem, pokrywamy owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 °C (150 °C w przypadku użycia termoobiegu) przez około 50 minut.

 Smacznego!

cukier waniliowy

Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą

Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim

Polecane wideo

Komentarze (22)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2010 21:24
Cudowna spódniczka vintage,boho zapraszzam !! http :// allegro. pl/ item 1033941366. html ( dołączcie bo są spacje :) )
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2010 18:47
sprostowanie: przepis przysłała nie Magda, a Dorota ...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2010 18:44
Zauważyłam, że w kruszonce nie ma żadnego aromatu, a warto dać kilka kropel aromatu waniliowego bądź śmietankowego - wyjdzie lepsza posypka niż ta z tego przepisu. Polecam również użyć do kruszonki masła zamiast margaryny, która psuje smak.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2010 17:01
hehe widze zakupy w biedronce :D ciasto wygląda pysznie, podrzuce przepis mamie bo ja nie mam czasu żeby sie bawić w pieczenie :P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2010 15:28
moja mama takie robi ;) jest przepyszne ;D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie