Wasza Kuchnia: Ciastka czekoladowe na poprawę humoru

Ela zdradziła nam swój sekretny sposób na poprawę humoru w nawet najbardziej deszczowy dzień. Robi wtedy przepyszne, czekoladowe ciasteczka, które przywołują na twarz wyraz błogiego rozmarzenia…
Wasza Kuchnia: Ciastka czekoladowe na poprawę humoru
21.03.2010

Ela zdradziła nam swój sekretny sposób na poprawę humoru w nawet najbardziej deszczowy dzień. Robi wtedy przepyszne, czekoladowe ciasteczka, które przywołują na twarz wyraz błogiego rozmarzenia…

Witam,

Co zrobić by nie wychodzić z domu po zakupy na ciasto, a jednocześnie by było one pyszne i szybkie? Oto masz rozwiązanie! To najlepsze kruche czekoladowe ciasteczka na świecie, a najlepsze w nich jest to, że wszystkie składniki masz w swojej kuchni i robi się je eksperowo! Zasmakują zarówno Twojej rodzince, jak i Tobie w samotne wieczory spędzane z książka przed kominkiem. Składniki:

200g masła ( najlepiej w temp. pokojowej)

60g cukru - to optymalna jego ilość, ja jednak potrzebowałam dużej dawki słodkości wiec dałam ok. 90g i parę łyżek cukru waniliowego (wiem, wiem - bomba kaloryczna, ale co mi tam!)

1 żółtko 200g mąki 60g przesianego kakao (ok. 2-3 łyżki) -jeżeli chcecie dać więcej, odejmijcie tą samą ilość mąki

Krok 1: Przygotowujemy składniki.

Krok 2: Ucieramy masło z cukrem.

Krok 3: Dodajemy żółtko i dokładnie miksujemy.

Krok 4: Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Dobrze jest dodać mąką przesianą.

Krok 5: Tutaj ciasto powinno wyglądać jak piasek, a po złapaniu w rękę powinno dać się łatwo formować (trochę klejące)

Krok 6: Dodać kakao i doklądnie miksować.

Krok 7: Formujemy ciastka. Ja używam do tego gałki do lodów. Nabieram nią czekoladową masę, ocieram by była płaska po jednej stronie i kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie ugniatam palcami lub łyżką. Można również lepić ciastka łyżeczkami lub dłońmi.

Krok 8: Wypełniam ciasteczkami całą blachę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  na około 15 min.  Po 15 min wyjmujemy blachę i odstawiamy do ostygnięcia. Nie martwcie się, że są one miękkie, stwardnieją po ostygnięciu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i szamiemy ze smakiem.

Ciasteczka są kruche i wręcz rozpływają się w ustach. W moim domu zniknęły po kilku minutach więc chyba będę musiała upiec jeszcze kilka blach :) Ela

Elę prosimy o kontakt z redakcją w celu podania adresu do wysyłki nagrody od firmy Kamis w postaci książki kulinarnej oraz atrakcyjnego zestawu przypraw idealnych do dań z kuchni włoskiej!

Uwaga! Nie przegap innych publikacji tworzonych dzięki naszym Czytelniczkom! W każdą sobotę publikujemy teksty z cyklu Wasze Paznokcie , w tygodniu  Wasza Szafa, we wszystkie niedziele Wasza Kuchnia, w poniedziałki Wasz Wizaż. Jeśli chciałabyś się z nami podzielić własnoręcznie wykonanymi zdjęciami manicuru, makijażu lub kulinariów, napisz na adres redakcja(at)papilot.pl.

Zobacz także:

Błyskawiczne klopsy z jajek upichcone przez Agnieszkę

Zapiekanka serowa Sylwii

Walentynkowe serduszkowce Marleny

Polecane wideo

Komentarze (85)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.02.2012 18:39
Omnomnomnom.:D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.01.2011 16:56
o ja pier....... to se posmarujcie blachę jakimkolwiek tłuszczem.....
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.07.2010 17:07
wyszło ! słodkie, ale pycha :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.04.2010 16:38
wypróbowałam :) pyszne, polecam:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.03.2010 15:15
kurcze moje troche nie wyszły ;P tzn upiekly sie i sa pyszne ale jak je robilam to coraz to mąki musialam dosypac. Ale za smak 5+! Mysle ze jak bede je robic czesciej to nabiore wprawy i bedzie slicznie ;D ps. Dzieki za przepis ;D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie