Wasza Kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

Prosty sposób na pożywny obiad dla całej rodziny! Monika zdradziła nam sekrety swojej kuchni i opisała przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka. Do dzieła!
Wasza Kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami
29.11.2009

„Witam serdecznie, chciałabym Wam przedstawić przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka. 

Potrzebne nam będą:

- pierś z kurczaka,

- krakersy,

- przyprawa do kurczaka,

- pieprz,

- mleko,

-odrobina oleju (2 łyżki). 

Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu. 

Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni.

SMACZNEGO :)))) Monika” 

Jeśli i ty, tak jak Monika, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię! 

W skład nagrody wchodzą:

* książka kucharska autorstwa Pascala Brodnickiego

* przyprawy: Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma, Przyprawa do gyrosa, Przyprawa kuchni meksykańskiej, Przyprawa kuchni włoskiej oraz zestaw Kamis Spécialité Mix.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza kuchnia: Sałatka z makaronem ryżowym

Zapiekanka serowa z przepisu Sylwii   

Polecane wideo

Komentarze (60)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.06.2012 09:15
a kogo to
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2010 22:22
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 26.01.2010 13:46
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2009 23:43
Wygląda przepysznie. W sumie myślałam , że żadna rewelacja jak było na głównej stronce, ale postanowiłam teraz właśnie wejść i muszę powiedzieć, że będe musiała jutro spróbować. Trochę mnie zniechęcają te krakersy, ale wszystkiego trzeba spróbować. Wygląda przepysznie, zwłaszcza ziemniaczki. Smacznego!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.12.2009 22:52
tak Nigella też robiła takie kurczaczki tylko maczała je w maślance a nie w mleku . I chyba dodawała coś jeszcze do krakersów ? Nie pamiętam zbytnio . Ale wiem że bardzo podobny przepis .
odpowiedz

Polecane dla Ciebie