Witajcie! Chciałabym zaprezentować Wam przepis na smaczne i pożywne włoskie spaghetti. Stosuję ten przepis już od dawna. Jest szybki, prosty i nie zawodzi. Doskonały pomysł, jeśli jesteście głodne i macie mało czasu. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę!
Składniki: około 70 ml oliwy z oliwek, 3-4 ząbki czosnku, 500 g przecieru pomidorowego, dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej, łyżka cukru, 250 g (opakowanie) makaronu spaghetti, łyżeczka soli, parmezan lub ser żółty do posypania
Przygotowanie: Na początek wlewamy do garnka oliwę, wrzucamy obrane ząbki czosnku i podsmażamy uważając, by go nie przypalić. Gdy oliwa nabierze aromatu (po 2-3 minutach) wyjmujemy czosnek. Wlewamy do oliwy przecier pomidorowy i mieszamy. W tym samym czasie możemy nastawić wodę na makaron – pamiętajmy, by ją posolić! Sos pomidorowy mieszamy i dodajemy do niego dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej oraz łyżeczkę cukru.
Jeśli nie mamy gotowej przyprawy, możemy zastosować własną mieszankę – np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Sos mieszamy do połączenia ze sobą wszystkich składników. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente – w czasie jaki został pokazany na opakowaniu (zwykle jest to 8-10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i jeśli lubimy, posypujemy serem. Przepis starcza na 4-5 solidnych porcji potrawy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego! Pozdrawiam, Paulina.
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: