WASZA KUCHNIA: Błyskawiczna karpatka

Jak szybko wyczarować deser dla całej rodziny? Renata zdradza swój niezawodny sposób!
WASZA KUCHNIA: Błyskawiczna karpatka
12.09.2010

Witam Was Papilotki! Chcę przedstawić Wam prosty i szybki przepis na smaczną karpatkę.

Składniki: 1 szkl. Wody, ½ kostki margaryny, 1 szkl. Mąki pszennej, 5 jajek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie „krem do tortów”, Cukier puder do posypania pagórków ;-)

Wykonanie:

1 szklankę wody zagotować z ½ kostki margaryny. Gdy zacznie się gotować wsypać 1 szklankę mąki pszennej. Gotować ok. 3 min. Wystawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie ucierać wbijając po 1 jajku aż do 5. Pod koniec dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie upiec placek na słomkowy kolor w rozgrzanym piekarniku 200 st. C zastygnięte ciasto przekroić na pół lub gdy nie jest zbyt wysoki upiec 2 placek. Gdy ciasto się upiecze przekładamy go masą. Do dekoracji posypujemy wierzch placka cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Renata.

błyskawiczna karpatka

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Spaghetti z krewetkami z przepisu Agnieszki

Słodki domek z piernika pomysłu Patrycji

Polecane wideo

Komentarze (32)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.09.2010 18:00
strasznie lubie karpatke hehe moge ja co tydzien robic w wolna sobote :):)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.09.2010 13:00
żadna karpatka nie dorównuje Góralce z Oetkera jest boska w smaku i myślę , że każda karpatka wymaga trochę pracy
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.09.2010 19:03
wyglada jakby palcami ten krem rozsmarowala na tym ciescie... i nie wiem czy on taki blyskawiczny.. jak normalna karpatka...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2010 23:34
cukier WANILINOWY. czytac ze zrozumieniem baby :)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2010 19:09
szkoda tylko, że papilot nie wysyła nagród za opublikowane nagrody
odpowiedz

Polecane dla Ciebie