Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim

Słodki przysmak na leniwe, wiosenne popołudnia. Prosta receptura, wyśmienity smak!
Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim
04.04.2010
>

Witam, chciałabym przedstawić  swój ulubiony przepis na ciasteczka z karmelem i bananami w cieście francuskim.

Będziemy potrzebować:

* 2 ciasta francuskie,

* około 3 bananów,

* mleko skondensowane słodzone,

* jajko,

* cukier puder do posypania na koniec.

Przygotowanie:

1. Przez około 2-2,5 h gotować  mleko skondensowane słodzone na niewielkim ogniu, przewracając co jakiś czas.

2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości około 10x10.

3. Obrać  banany i położyć na każdym kwadraciku po kawałku.

4. Obok bananów położyć  po około łyżce karmelu.

5. Końcówki ciasta dobrze zlepić  i posmarować pędzelkiem lekko rozmąconym jajkiem. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. przez około 15 minut. Wyjąć gdy będą  już lekko brązowe. Przenieść na talerz i posypać delikatnie cukrem pudrem.

Rada: Trzeba mocno zlepić końce ciasta francuskiego, bo w innym razie ciasto się rozejdzie i będzie brzydko wyglądać.

Życzę smacznego, Wiola.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.

Jeśli i ty, tak jak Wiola, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążkę kucharską oraz atrakcyjny zestaw przypraw idealnych do dań z kuchni włoskiej!

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Zupa dyniowa z kluseczkami

Wasza Kuchnia: Makaron we włoskim stylu 

Polecane wideo

Komentarze (31)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2011 13:24
Gotowe ciasto francuskie jest ohydne :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.05.2010 12:18
mniam :o
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.04.2010 12:30
NIE NIE NIE!!! NIE POLECAM!!! Smak k=okropny , bardzo ciezko sie ze zwija..podczas pieczenia karmel kapie mimo ze dobrze posklejalam rogi. Nie warto wydawac na to tyle pieiedzy. z 2 opakowan wychodzi bardzo mala ilosc 24 sztuki a koszt jest duzy...nie warto
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2010 19:34
poradzę wam, że można kupić już mleko gotowe, skarmelizowane, nie trzeba wtedy tak długo gotować, wygląda tak samo jak to na zdjęciu tylko ma inną etykietę. ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2010 15:50
dzisiaj będę robić ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie