WASZA KUCHNIA: Bananowo-waniliowe tiramisu

Dziś już nie musisz iść do restauracji, że rozsmakować się w swoim ulubionym tiramisu. Ania pokazuje, jak je przygotować w domowym zaciszu!
WASZA KUCHNIA: Bananowo-waniliowe tiramisu
08.08.2010

Droga Redakcjo,Mam na imię Ania i jestem studentką II roku filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Wybierając studia, musiałam liczyć się z wyprowadzką od rodziców i życiem "na własną rękę". Początkowo każdy powtarzał, że jednym z wielu synonimów studiowania jest odgrzewane jedzenie... Dziś wszyscy znajomi już wiedzą, że w moim mieszkaniu nie znajdzie sie odgrzanym kotletów, czy przywiezionej od rodziców zupy. Razem z moim ukochanym :) uwielbiamy gotować! Często wykorzystujemy znane przepisy, czasem dodajemy do nich swoje trzy grosze i tworzymy zupełnie nowe, własne potrawy. Eksperymentujemy w kuchni i oboje uwielbiamy to robić.

Dzisiaj prezentuję, jak zrobić bananowo-waniliowe tiramisu:

PRZYGOTOWANIE WYWARU Z KAWY: 1 szklanka wrzątku, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy)

PRZYGOTOWANIE MASY KREMOWEJ: 500ml serka mascarpone (ja daje dwa widoczne na zdjęciu opakowania), 1l słodkiej śmietany, 1 szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy), 1 opakowania cukru waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy NA SZTYWNO, a następnie kroimy banany (ok. 4-5 bananów kroimy na cienkie plasterki)

Przygotowanie ciasta: Smarujemy blachę masą kremową, tak aby lepiej wyjmowało się ciasto.

Podstawą naszego tiramisu będą długie biszkopty- Potrzebujemy dwóch opakowań biszkoptów. Aby nasze biszkopty były nasączone należy je DELIKATNIE zanurzyć (na krótką chwilkę!) w wystudzonym wywarze z kawy.

Układamy w kolejności: biszkopty-krem-banany-biszkopty-banany-krem-gorzkie kakao

Smacznego!

tiramisu przepis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Tort śmietankowy z malinami i kiwi

WASZA KUCHNIA: Czekoladowe ciasto w wersji light

Polecane wideo

Komentarze (37)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.06.2012 20:27
2 szklanki likieru?? pol butelki?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.05.2012 21:33
Mmmm wyglada smakowicie.Ale dziwne tiramisu bez jajek, jestem ciekawa jak smakuje w najblizsza niedziele spruboje:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.10.2010 12:07
40 zl za to gowno zaplacilam ;/ tz za skladniki . nie polecam.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.08.2010 20:42
Zapraszamy na nowe forum dla kobiet www.swiatwenus.pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.08.2010 16:03
Bardzo ładnie i smakowicie wyglada.Ja próbowałam robic podobne,ale i tak dla mnie nic nie przebije smaku tiramisu jakie jadłam w Antich Caffe. Ale to tez spróbuje zrobic.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie