Droga Redakcjo,Mam na imię Ania i jestem studentką II roku filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Wybierając studia, musiałam liczyć się z wyprowadzką od rodziców i życiem "na własną rękę". Początkowo każdy powtarzał, że jednym z wielu synonimów studiowania jest odgrzewane jedzenie... Dziś wszyscy znajomi już wiedzą, że w moim mieszkaniu nie znajdzie sie odgrzanym kotletów, czy przywiezionej od rodziców zupy. Razem z moim ukochanym :) uwielbiamy gotować! Często wykorzystujemy znane przepisy, czasem dodajemy do nich swoje trzy grosze i tworzymy zupełnie nowe, własne potrawy. Eksperymentujemy w kuchni i oboje uwielbiamy to robić.
Dzisiaj prezentuję, jak zrobić bananowo-waniliowe tiramisu:
PRZYGOTOWANIE WYWARU Z KAWY: 1 szklanka wrzątku, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy)
PRZYGOTOWANIE MASY KREMOWEJ: 500ml serka mascarpone (ja daje dwa widoczne na zdjęciu opakowania), 1l słodkiej śmietany, 1 szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy), 1 opakowania cukru waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy NA SZTYWNO, a następnie kroimy banany (ok. 4-5 bananów kroimy na cienkie plasterki)
Przygotowanie ciasta: Smarujemy blachę masą kremową, tak aby lepiej wyjmowało się ciasto.
Podstawą naszego tiramisu będą długie biszkopty- Potrzebujemy dwóch opakowań biszkoptów. Aby nasze biszkopty były nasączone należy je DELIKATNIE zanurzyć (na krótką chwilkę!) w wystudzonym wywarze z kawy.
Układamy w kolejności: biszkopty-krem-banany-biszkopty-banany-krem-gorzkie kakao
Smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: