Lato to znakomita pora, aby wykorzystać świeże owoce w naszej kuchni! Ja proponuję sorbet truskawkowy, który jest mniej kaloryczny niż lody, a równie dobrze orzeźwia w upały ;)
Składniki: 0,5 kg truskawek, pół szklanki zimnej wody, kieliszek soku cytrynowego. Do dekoracji możemy użyć melisy, mięty, truskawek oraz startą skórkę z cytryny.
Sposób przygotowania: Umyte truskawki wrzucamy do miski, wlewamy wodę i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do plastikowych kubeczków i mrozimy przez ok. 5 godzin. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i przemieszać, by nie tworzyły się kryształki lodu. Gdy sorbet osiągnie konsystencję gęstego musu, przekładamy do szklanych pucharków, dekorujemy i rozkoszujemy się chłodzącym sorbetem ;)
Smacznego!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: