Łabędzi puch - ciasto idealne na uroczystość Pierwszej Komunii Świętej

29 Kwietnia 2018

Zachwyć swoich gości!

ciasto komunijne

Wiele kobiet samodzielnie przygotowuje w domu ciasta na komunię. Jeżeli nie masz żadnego pomysłu, a do głowy przychodzi ci tylko tradycyjny sernik czy szarlotka, już spieszymy z pomocą. Jest kilka łatwych w przygotowaniu i efektownie wyglądających ciast. Są wprost idealne na uroczystość pierwszej komunii świętej.

Zobacz także: Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Poniżej podajemy przepisy.

Łabędzi puch

Składniki:

3 szklanki mleka
2 bułki
¼ szklanki cukru 
Odrobina cukru waniliowego
100 g wiórek kokosowych
 
300 g malin
¼ szklanki cukru
2 łyżki skrobii kukurydzianej
100 ml wody
 
¾ szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Sok z połowy cytryny
 
200 g miękkiego masła
 
1 łyżka masła
¼ szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
 
Biszkopt 20x30 cm

50 g białej, temperowanej czekolady

Przygotowanie: 

Namocz dwie bułki w dwóch szklankach mleka. Maliny umieść w garnku, dodaj ¼ szklanki cukru i mieszaj, gotując. Po pięciu minutach od zagotowania przecedź maliny przez sito, aby pozbyć się pestek. Potem jeszcze raz zagotuj maliny, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną zmieszaną ze 100 ml wody. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją do ostygnięcia.

Bułki wyjmij z mleka i rozdrobnij widelcem w większej misce. Dodaj do nich ¼ szklanki cukru i jedną szklankę mleka. Potem dodaj trochę cukru waniliowego i 100 g wiórek kokosowych. Gotuj całość, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia

W ¾ szklanki wody rozpuść 2 łyżeczki cukru i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny.

Utrzyj miękkie masło za pomocą miksera, a potem dodawaj do niego po łyżce masę z bułek i wiórek kokosowych, cały czas miksując.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj ¼ szklanki cukru oraz 100 g wiórek kokosowych. Podgrzewaj wszystko do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.

Biszkopt przekrój na dwie części. Jedną z nich nasącz wodą zcukrem i cytryną. Potem rozprowadź masę z malin (powinna być jeszcze ciepła), a na to ¾ masy z mleka, bułek i wiórek kokosowych. Potem nałóż kolejny biszkopt. Na to dodaj resztę masy i posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Na papierze do pieczenia uformuj z białej czekolady piórka. Oddziel je potem delikatnie patyczkiem i ułóż na cieśnie tak, aby na każdy kawałek przypadało jedno piórko. Wcześniej możesz je pokroić. Biszkopt powinien mieć wymiary 20x30 cm.
 

Źródło: https://plfilm.net/

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz