Oto mój przepis na jabłko otulone ciastem francuskim z syropem z owoców leśnych i lodami waniliowymi.
Przepis na 1 porcję: opakowanie ciasta francuskiego, jedno duże jabłko, lody waniliowe, cukier, syrop z owoców leśnych, listek mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1 . Przy pomocy miseczki wykrawamy okrąg i zawijamy obrane jabłko w cieście francuskim.
2. Z reszty ciasta wykrawamy listki i robimy "ogonek". Ozdabiamy nimi jabłko, które wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i wkładamy nasze jabłko, aby zapiekać przez około 35 -40 mint.
4. Po upieczeniu jabłka przekładamy je na talerz, polewamy syropem i dajemy gałkę lodów waniliowych przystrojoną listkiem mięty.
Podajemy od razu po wyciagnięciu z piekarnika, na ciepło. Smacznego :)
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.