Idealnie czekoladowe muffiny z nutką piernikową!

Mam na imię Ola. Pieczenie babeczek jest moją wielką pasją. Uwielbiam eksperymentować w kuchni...
Idealnie czekoladowe muffiny z nutką piernikową!
13.09.2011

Mam na imię Ola. Pieczenie babeczek jest moją wielką pasją. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, jednak zwykle wracam do tego prostego przepisu. Muffiny zawsze wychodzą, pięknie wyrastają i wspaniale smakują! Czekolada w połączeniu z nutką piernikową z pewnością sprawi, że będziecie chciały sięgnąć po więcej.Uwaga: muffiny uzależniają ;-)

 

Składniki:

suche:

1 szklanka mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dodać całość pszennej – ja jednak dodaję tej drugiej „dla zdrowia”)

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru (koniecznie przesiać)

1 łyżeczka przypraw korzennych

tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę (świetnie sprawdza się tu również „czekolada z okienkiem” - orzechy dodają chrupkości)

 

mokre:

1 szklanka mleka (od Was zależy iluprocentowe – kto nie jest na diecie, polecam 3,2%, gdyż nadaje naprawdę mleczny posmak)

1/4 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy... – tylko nie oliwa!)

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączone mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem (należy zrobić to w krótkim czasie, gdyż wtedy muffiny zyskają większą puszystość i ładniej wyrosną). Gotową masę wlewamy do papilotek. Surowe muffiny wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 20/25 min.

Smacznego!

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Polecane wideo

Komentarze (12)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 21.10.2011 11:04
myślę, że takie foremki można kupić w jakimś hipermarkecie. Jeśli9 chodzi o takie foremeczki jedno razowe to zapewne jest to kwestia max 5 zł a z dostępnością nie powinno być problemów :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.10.2011 17:24
Mam pytanie: nie mam foremek ani. blaszki z wgłebieniami, gzie mogę takie kupić lub czy mogę je czymś zastąpić? dziękuje za ewntualne odpowiedzi
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 06.10.2011 11:30
Weź w ogóle smaka narobilas i co ja mam teraz zrobić? Musze żyć z tym artykułem.. zero litości dla ludzi na diecie ;).. ahhh pysznosci :) :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.10.2011 20:52
ja robię bardzo podobne tyle że zamiast czekolady dodaję jabłka pokrojone w grube kostki :) Wychodzą wyśmienite. Polecam !
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.09.2011 17:30
DZISIAJ NIE PIECZE SIĘ BABECZEK TYLKO MUFFINY. Dzisiaj nie ma sprzedawcy, jest za to sales menager. Żałosne! jak polaczki będą w du*ę włazić Ameryce, niech nie zapomną założyć masek ochronnych. Wazelinka to nie wszystko hahahaha
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie