Duszona polędwica z pikantnym sosem czekoladowym (Poleca Magda!)

Kolejny pyszny przepis z cyklu Wasza Kuchnia.
Duszona polędwica z pikantnym sosem czekoladowym (Poleca Magda!)
25.03.2012

Przepis na polędwicę wieprzową duszoną z grzybami w czerwonym winie, podana z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Składniki na 4 porcje: polędwica wieprzowa około 600, grzyby (12 sztuk), 250 ml wytrawnego wina, 7 g masła, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku, 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni, 2 łyżeczki masła

Duszona polędwica krok po kroku:

Polędwicę oczyść  z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą. Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony. Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości). Podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos. Na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła.

Puree z dyni krok po kroku:

Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ugnieć z masłem na gładką masę. Solą i pieprzem dopraw do smaku.

Sos czekoladowy krok po kroku:

Przygotuj: 250 ml wytrawnego wina, 125 ml miodu pitnego, 2 małe cebule, mały kawałek świeżego imbiru, 2 gałązki świeżego tymianku, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 60% ), ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne

Zmieszaj miód i wino. Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski. Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukuje się płyn. Gotuj 15-20 minut . Odcedź. Przelej do małego garnka. Dodaj czekoladę w kostkach. Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje.  Wsyp pieprz. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem.  Danie doskonale komponuje się z takim winem jak np. Pinotage 2010, Bouwland.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Polecane wideo

Komentarze (9)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.03.2012 22:38
to przecież nie jest polędwida wieprzowa, jest na nią za jasna.. co najwyżej pierś z indyka.. Albo redaktorka nie ma pojecia o gotowastko to jedna wielka ściema ;/niu albo to wszy
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.03.2012 11:50
az sie glodna zr0bilam ;d wspaniale to wyglada, az szkoda ze nie umiem gotowac ;(
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 25.03.2012 16:29
Magda to hefalump???? bo jesli nie to art 115KK sie kłania:) i redakcja też poleci za to
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 25.03.2012 11:08
Może osoba, która wysłała przepis tutaj, zamieściła go wcześniej w sieci? Przecież mnóstwo ludzi prowadzi kulinarne blogi.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.03.2012 00:47
przepis i zdjecie z internetu... znowu...
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie