Deser "Czekoladowa pokusa" autorstwa Agaty (Wasza Kuchnia)

Przepis na bardzo efektowny, elegancki deser.
Deser "Czekoladowa pokusa" autorstwa Agaty (Wasza Kuchnia)
29.01.2012

Składniki na masę czekoladową: 200 ml śmietany 30%, 200 g ciemnej czekolady, 10 g żelatyny, 40 g wiórków kokosowych

Składniki na masę miodową: 300 ml śmietany 30%, 100 g białej czekolady, 10g żelatyny, 80 g miodu

Składniki na polewę: 100 ml śmietany, 100 g ciemnej czekolady, 5 g żelatyny

Dekoracja: kawałki czekolady, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Masa czekoladowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Masę przestudzić, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, po czym wlać do okrągłej wysokiej formy i w stawić do lodówki, żeby stężało.

2. Masa miodowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej białą czekoladę i żelatynę. Przestudzić masę, dodać miód i wymieszać. Masę miodową wlać na czekoladową i wstawić do lodówki.

3. Polewa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Po 2 godzinach wyjąć ciasto z formy i polać polewą. Udekorować wiórkami i kawałkami czekolady.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Polecane wideo

Komentarze (40)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 31.01.2012 09:21
Same słodycze wyróżniacie a jakiś dobry przepis na konkretne jedzenie?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.01.2012 22:03
a mi nie wiem czy sie podoba bo go jeszcze nie jadłam. !
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.01.2012 21:30
Do ganache dodawac zalatyne - bardzo mądre. Brak słow po prostu co ludziom do glowy moze wpasc. Zepsulas mi dzien tym fatalnym przepisem, bedzie mi sie teraz snilo po nocy ganache z zelatyna...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.01.2012 20:16
"każdy głupi to zna" ?? uf, to dobrze, ze ja nie znam
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 29.01.2012 20:12
haha nie wiedziałam że moj deser wywoła tyle emocji :P jakbym wiedziała, to nie pisałabym na papilota, zeby was tak zazdrosc nie zżerała :D
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie