Składniki na masę czekoladową: 200 ml śmietany 30%, 200 g ciemnej czekolady, 10 g żelatyny, 40 g wiórków kokosowych
Składniki na masę miodową: 300 ml śmietany 30%, 100 g białej czekolady, 10g żelatyny, 80 g miodu
Składniki na polewę: 100 ml śmietany, 100 g ciemnej czekolady, 5 g żelatyny
Dekoracja: kawałki czekolady, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Masa czekoladowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Masę przestudzić, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, po czym wlać do okrągłej wysokiej formy i w stawić do lodówki, żeby stężało.
2. Masa miodowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej białą czekoladę i żelatynę. Przestudzić masę, dodać miód i wymieszać. Masę miodową wlać na czekoladową i wstawić do lodówki.
3. Polewa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Po 2 godzinach wyjąć ciasto z formy i polać polewą. Udekorować wiórkami i kawałkami czekolady.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.