Wasza Kuchnia: Tartaletki z warzywami i serem

Nie masz pomysłu na pyszną przekąskę? Koniecznie wypróbuj przepis Alicji!
Wasza Kuchnia: Tartaletki z warzywami i serem
27.02.2011

Witam!

Oto niezwykle prosty przepis na uroczą przekąskę dla dwojga… Ten przepis jest idealny szczególnie wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanego dania. Dodatkowo możesz go zmieniać w zależności od tego, co akurat znajduje się w Twojej lodówce

Smacznego, 

Alicja

Składniki na dwie porcje: gotowe ciasto francuskie (najlepiej wybrać to najtańsze, które niczym nie różni się od wykwintnych specjałów - szukaj produktów w cenie ok. 4,50 za 125g), pomidor, por, 1 ząbek czosnku, parówka drobiowa, ser żółty, tłuszcz do posmarowania foremek

Przepis:

1. Foremki posmaruj tłuszczem. Z ciasta francuskiego wykrój dwa kwadraty

2. Dokładnie ułóż ciasto na foremkach, dociskając je do spodu i krawędzi. Odetnij wystające z foremki kawałki ciasta.

3. Na spodzie ułóż pokrojone plasterki pomidora, drobno pokrojony czosnek, parówkę w plasterkach i por. Całość posyp startym serem żółtym. 

4. Przygotuj cienkie paseczki z pozostałego ciasta francuskiego i ułóż je na wypełnionych foremkach tak, by wzajemnie się przeplatały.

5.Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego piekarnika tak, by ciasto francuskie się zarumieniło. Gotowe!

Kilka porad, dotyczących tej potrawy:

- W moim przepisie wykorzystałam foremki, zwane tartaletkami – możesz zastąpić je żaroodporną formą do pieczenia tarty lub blachą do ciasta;

- Do posmarowania formy tłuszczem zamiast margaryny lub mixu najlepiej wykorzystać prawdziwe masło;

- Paski z ciasta francuskiego przygotuj zaraz po jego rozmrożeniu, kiedy masa będzie jeszcze sztywna – ten trick ułatwia krojenie ciasta. Przygotowane paseczki nakryj ściereczką, żeby nie zaschły;

- Możesz zmienić składniki w zależności od tego, co masz w lodówce. W tym przepisie świetnie sprawdza się mozzarella, szynka, papryka, przecier pomidorowy i pieczarki;

- Niewykorzystane ciasto francuskie warto zamrozić.

jak nauczyć się gotowania

Jeśli i Ty lubisz gotować , koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez 

firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Niedrogie naleśniki z kurczakiem na studencki obiad

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj prosty i smaczny przepis Joasi!

Wasza Kuchnia: Sałatka z kurczakiem z przepisu Agnieszki

Czym poczęstować niezapowiedzianych gości? Najlepiej pyszną i szybką w przygotowaniu sałatką Agi!

Polecane wideo

Komentarze (19)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 29.03.2011 18:47
przekąska dla dwojga? wyobrażasz po tym porze i czosnku się całować? bo jeśli chodzi o dwie osoby to trzeba było tak napisać
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.03.2011 14:25
To jest naprawdę pyszne. Tyle , że ja zastąpiłam parówkę potarkowaną szynką. :-) Polecam!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.03.2011 23:09
bardzo fajne
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2011 19:26
nic ciekawego ( nie wiem co w tym komentrazu jest zlego, ze zostal skasowany, ale coz... jak widac nie mozna napisac co sie mysli )
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2011 19:24
nie lubie bylejakości
odpowiedz

Polecane dla Ciebie