Wasza Kuchnia: Mistrzowskie ciasteczka czekoladowe

Małe ciasteczka są idealną przekąską, którą można zabrać ze sobą zarówno do szkoły, jak i pracy.
Wasza Kuchnia: Mistrzowskie ciasteczka czekoladowe
20.02.2011

Witam, chciałabym się podzielić przepisem na cudownie czekoladowe i bardzo kruche ciastka. Długo szukałam idealnego przepisu - bez powodzenia! Do czasu, gdy kilkanaście miesięcy temu natknęłam się na ten oto. Po paru udoskonaleniach uzyskałam idealną recepturę na mistrzowski smak. Mam nadzieję, że wy również w nich zasmakujecie!

Ela

Czas przygotowania: 25min (15 min na pieczenie ciastek)

Składniki: (na jedną porcję czyli ok. 1,5 blachy w zależności od wielkości ciastek)

-200g mąki - ja odmierzam ją w specjalnym naczyniu do przesiewania mąki, trzeba uważać z jej dodawaniem, gdyż za duża ilość zepsuje smak ciastek, na początku lepiej dać mniej i dosypywać do uzyskania odpowiedniej konsystencji

-2,5 płaskie łyżki kakao

-4 łyżki cukru (ci, którzy walą słodsze ciastka mogą dodać więcej, bo ciastka nie są za słodkie)

-1 żółtko- masło (opakowanie 200g)

- cukier wanilinowy dla smaku, ale na jego miejsca można dodać inne smaki cukru, aromaty, przyprawy lub bakalie

Przygotowanie:

1) Masło (może być z lodówki, nie musi być ciepłe) ucieramy z cukrem dokładnie, aby cukier się rozpuścił (cukier i/lub cukry smakowe)

2) Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.

3) Dodajemy kakao i przesianą mąkę partiami. Nie martwcie się, że na początku po dodaniu mąki masa się zbryli, po paru sekundach miksowania zrobi się gładka.

4) Masa powinna być delikatna, tak aby dała się uformować w kulkę. Będzie się kleić do rąk lecz płaty masy nie mogą zostawać na rękach.

5) Na tym etapie można dorzucić bakalie.

6) Ponieważ masa się klei, formujemy ją za pomocą łyżeczki. Formujemy w kule, i rozpłaszczamy dłonią. Ja robię je na wielkość przeciętnych ciastek np. piegusków.

7) Wykładamy nimi blachę pokrytą papierem do pieczenia. Możemy je kłaść blisko siebie, bo ciastka nie rozleją się, jedynie zaokrąglą się na górze.

8) Pieczemy ok. 15 min w temp. 185stopni. Trzeba jednak ich pilnować bo łatwo się przypalają. Dlatego też lepiej kłaść je wyżej w piekarniku.

9) Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Ja najbardziej lubię je zwykłe, lecz w zależności od upodobań można je np. posypać cukrem pudrem. Chociaż same są o wiele ładniejsze :)

przepis na deser

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę  Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owowcami

Marta lubi spędzać wolny czas w kuchni, a jej smakołyki chętnie pałaszują przyjaciele i znajomi.

Wasza Kuchnia: Proteinowe bułeczki w dietetycznym wydaniu

Ania proponuje zdrową, proteinową przekąskę w wersji light.

Komentarze (56)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.08.2012 19:45
dlatego wam sie zklejają bo robicie niewiadomo jak wysokie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.09.2011 09:06
Tutaj wpisz tekst . . .
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.03.2011 10:34
Oj, bardzo chętnie skosztuję takich ciasteczek;) Spróbuję je dziś zrobić, może się uda;) Do tego zielona herbata Dilmah Sencha i będzie super deser;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.03.2011 11:02
rozlały się w piekarniku
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.02.2011 18:00
zrobiłam je i powiem szczerze bez szału poza tym rozlewają się w piekarniku
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo