Wasza Kuchnia: Proteinowe bułeczki w dietetycznym wydaniu

Ania proponuje zdrową, proteinową przekąskę w wersji light.
Wasza Kuchnia: Proteinowe bułeczki w dietetycznym wydaniu
30.01.2011

Witam, Chciałabym podzielić się przepisem na proteinowe bułeczki. Robimy je bez mąki, dlatego można traktować je jako element zarówno diety plaż południowych, jak i modnej ostatnio diety proteinowej. Ponadto może być to dodatek do codziennego jadłospisu wszystkich kobiet, którym zależy na szczupłej sylwetce.

Składniki: 3 jajka, kostka chudego twarogu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, otręby owsiane/pszenne/żytnie, pestki dyni/słonecznika 

Sposób wykonania:

Osobno ubijamy białko, następnie dodajemy żółtka, kostkę chudego twarogu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, sól oraz około 10-12 łyżek mieszanki otrąb, z przewagą owsianych. Wszystko mieszamy (najlepiej blenderem) do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy grubą warstwę ciasta w formie placuszków. Jeśli nie jesteście na diecie proteinowej - możecie dodać na górę pestki dyni i słonecznika. Ponadto dla urozmaicenia można zmieniać dodatki do bułeczek: począwszy od soli czosnkowej, po suszone pomidory itd. Wszystko zależy od Was i Waszych upodobań. Blaszkę wsadzamy do nagrzanego pieca i pieczemy przed ok. 30 minut na ok. 170*

Życzę smacznego! :)

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Sałatka z kurczakiem z przepsiu Agnieszki

Czym poczęstować niezapowiedzianych gości? Najlepiej pyszną i szybką w przygotowaniu sałatką Agi!

Wasza Kuchnia: Cynamonowe ciasteczka z przepisu Basi

Koniecznie wypróbuj sprawdzony przez Basię przepis na aromatyczne, cynamonowe ciasteczka!

Komentarze (27)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.03.2011 18:07
moje się rozlały po całej blaszcze próbowałam już 2 razy co zrobiłam żle....?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.02.2011 08:24
No tak... Tylko należy pamiętać, że otręby wcale nie są dla nas dobre. Zamiast pomagać to tak na prawdę nam szkodzą i to bardzo tak samo jak dieta białkowa dukana! Otręby nie dają wchłaniać się składnikom odżywczym i witaminom i owszem jest to błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo często podrażnia on jelita, a nawet może zaostrzyć dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. Otręby absorbują wodę w jelicie, a wiele pań nie dba o wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W efekcie otręby wcale nie pomagają pozbyć się problemów z zaparciami, ale je pogłębiają. otręby zawierają kwas fitynowy. Tenże kwas upośledza wchłanianie przez organizm mikroelementów, przykładowo: wapnia, magnezu, cynku, żelaza. Zatem nie tylko nic nam nie przyjdzie z witamin i minerałów zawartych w otrębach, bo ich wchłanianie jest upośledzone. Mało tego, obecność otrębów w treści jelita zahamuje absorpcję składników mineralnych z innych źródeł pożywienia. O diecie dukana nie będę się rozpisywać, bo tak do większości pań nie przemówię, bo one zrobią wszystko by schudnąć szybko i na krótko kosztem zdrowia,
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.02.2011 15:09
a mi się wszystko rozlało na blasze, nie wiem czemu i powstała wielka bułka ;/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.02.2011 18:59
Były wręcz WYBORNE :D z sezamem, mmmmmniam!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.02.2011 19:52
świetne własnie wcinam ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo