Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z ryżem i pomidorami koktajlowymi

Asia radzi, jak przygotować pyszny obiad dla 4 osób. Może przetestujesz jej przepis?
Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z ryżem i pomidorami koktajlowymi
12.12.2010

Witam, nazywam się Asia i mam 17 lat. Pierwsze kroki w kuchni stawiałam już jako mała dziewczynka, gdy towarzyszyłam babci, piekącej pyszne ciasta. Z czasem coraz bardziej zagłębiałam się w kulinarne tajniki. Dziś uwielbiam eksperymentować, tworząc nowe, ciekawe dania. Oto mój przepis na pysznego faszerowanego kurczaka. Gotowanie to nic trudnego, a sprawia wielka frajdę! ;)

PORCJA: 4 osoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (podwójne), 30 dag pieczarek, 2 pory, cebula, masło (ok. pół kostki), śmietana 18% (mała), koperek (opcjonalnie), szklanka bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa umyć, cebulę obrać ze skórki, od pora odciąć zielone (twarde) liście.

2. Pozostałe części pora przeciąć na pół i pokroić w paseczki (półtalarki), pieczarki pokroić na cztery, a potem w cieniutkie paseczki, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i również drobno posieką pietruszkę.

3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, a potem wrzucić pieczarki i pora. Całość dusić około 5-7 minut, można delikatnie podlać 1/3 bulionu i poczekać aż odparuje.

4. Filety z kurczaka należy oczyścić i rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawić (sól, pieprz).

5. Na środek rozbitych filetów nakładamy łyżkę farszu, który nieco ostygł i zawijamy całe mięso w roladę, spinając je kilkoma wykałaczkami.

6. Gotowe ‘kotleciki’ smażymy około 8 minut na patelni, przewracając co jakiś czas, by równomiernie się usmażyły.

7. Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, gdy się nieco zeszkli wlewamy resztę bulionu i czekamy aż połowa odparuje. Następnie dodajemy pół śmietany z łyżką mąki, całość trzymamy na ogniu jeszcze minutę. Kotleciki najlepiej pokroić na plasterki (grubości ok. 2cm) i podawać z kopczykiem z ryżu oraz pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół i polanymi lekkim sosem*.

*Sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki kefiru + przyprawy wedle uznania.

Życzę smacznego, Asia.

nie umiem gotować

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!

Wasza Kuchnia: Zielona tarta z łososiem i szpinakiem

Kasia prezentuje, jak krok po kroku wykonać pyszną tartę dla całej rodziny!

Komentarze (23)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2010 19:41
świetny przepis ! :) wypróbuję na 100% ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.12.2010 11:41
pycha zrobie na niedzielny obiadek a z reszty pora zrobie surowke z marchewka
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2010 22:56
wygląda okropnie.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2010 21:38
co jest na ryżu?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2010 21:14
Zjadła bym na obiad mniam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo